Položením kytic u pamětních desek v interiéru prostějovské radnice i věnců na Městském hřbitově v Prostějově jsme si připomněli 76. výročí konce II. světové války a osvobození naší vlasti od nacistů.

"Připomínáme si konec druhé světové války, konec nejničivějšího konfliktu v našich dějinách. Připomínáme si civilní oběti nesmyslného vraždění, ale také vojáky, kteří za osvobození naší vlasti položili svůj život.

Pro naše město bylo období protektorátu mimořádně devastující. Více než 1200 židovských spoluobčanů bylo odvezeno do koncentračních táborů, kde většinu z nich nacisté povraždili. Konce války se nedožili také stateční muži a statečné ženy ze Sokola a řada dalších obyvatel Prostějova a okolí, kteří se nevzdali myšlenek na svobodnou zemi a aktivně za ně bojovali. Prostějovští rodáci také položili životy na evropských bojištích a při osvobozování naší země.

Minulost změnit nedokážeme, můžeme se z ní ale poučit. Musíme si dobře vybírat spojence a přátele, vést naši mládež k dobrému vztahu k naší vlasti a sdílet důležité hodnoty, jako je lidství, sounáležitost s našimi spoluobčany, statečnost a odvaha nesklonit hlavu v těžkých chvílích. 

Děkuji všem, kteří si připomínají události z poloviny minulého století. Věřím, že přes všechny obtíže, kterými naše země od té doby musela projít, jsme se z minulosti poučili a nedovolíme její opakování," uvedl primátor města Prostějova František Jura.