Když v roce 1390 markrabě a římský král Jošt Moravský povýšil díky výročnímu trhu Prostějov na město, určitě netušil, že se do tohoto samého středu Hané vrátí po 631 letech znovu. Abychom vysvětlili ona čísla, oslavy 630. výročí povýšení se měly uskutečnit už v loňském roce, ale zabránila jim koronavirová pandemie.

Rok odložené oslavy ale trápily málokoho, organizátoři i členové agentury Gryff stejně jako stovky diváků na náměstí T. G. Masaryka byli rádi, že se po tak dlouhé době nakonec mohla uskutečnit velkolepá a atraktivní oslava. A Večerník u toho nemohl chybět!

Bohatý kulturní a společenský program spojený s trhem připravil Kulturní klub Duha ve spolupráci s ostravskou agenturou Gryff, která se zabývá pořádáním historických akcí po celé zemi. V Prostějově nepůsobila tato společnost poprvé, vždyť vzpomeňme na příjezd císaře a krále Karla IV. do Prostějova před několika lety, pořádání masopustních veselic či loňský Tradiční městský ples v Prostějově, kdy už tehdy Jošt Moravský předával primátoru Františku Jurovi glejt povyšující Prostějov na město.

 

Program sobotních oslav 630. výročí vzniku města Prostějova byl zahájen hodinu po poledni. To už ale nějakou dobou byly v provozu stánky, v nichž prodejci nabízeli nejrozličnější zboží. Od dřevěného kuchyňského náčiní, přes ručně vyráběné šperky, sklo, suvenýry až po laskominy v podobě frgálů, pražených oříšků, opečených klobás a samozřejmě zlatavého moku. Hned po zahájení oslav se mohli zájemci, především z řad dětí, projet na oslech, prohlédnout si kozy nebo ovečky, lidé si mohli osahat středověké mučicí stroje a na pódiu bavila sedící publikum kapela v dobových kostýmech vyhrávající středověkou hudbu a písničky. „Jdeme si pro primátora,“ ozvalo se najednou z davu zbrojnošů, kejklířů, tanečnic a bubeníků. V jejich popředí pak majestátně stanul na bílém koni markrabě a římský král Jošt Moravský. Slavnostní průvod pak za řízného bubnování prošel od muzea celým náměstím až k radnici. „Pojďte, primátore a všichni vážení konšelé, projděme se v průvodu, nechť nás lid vidí a tleská nám,“ pronesl před radnicí Jošt Moravský, načež se celý průvod obrátil a mířil zpět před muzeum. Jeho součástí už byli primátor Prostějova František Jura a jeho náměstci Jiří Pospíšil, Milada Sokolová, Alena Rašková a Jiří Rozehnal.

 

 

Oslavy 630. výročí povýšení Prostějova na město nabídly přehršel atraktivních vystoupení v podání kejklířů, šašků, divadelních herců, šermířů a své slovo měl úderem osmnácté hodiny i mistr kat! K tomu všemu vyhrávala středověká kapela. Oslavy se nadmíru vydařily, a navíc stejně podařené bylo také počasí.

„Haná začala vzkvétat za mého panovnictví a jsem přesvědčen, že bude vzkvétat i nadále. Uchopte, pane purkmistře, také vládu pevně do svých rukou jako já a veďte Prostějov k obecnému blahu,“ loučil se slovy k primátorovi Františku Jurovi markrabě Jošt Moravský.

„Oslavy se podle mého názoru opravdu vyvedly. Přálo nám počasí, náměstí se pěkně zaplnilo a program byl opět velmi zajímavý a zábavný,“ zhodnotila sobotní oslavy Milada Sokolová, náměstkyně prostějovského primátora zodpovědná v současném města za kulturu.