Srandy kopec. I tak by se mohl přejmenovat věhlasný Mount Nezamysl, který se u fotbalového hřiště v Nezamyslicích tyčí do výšky 6 000 milimetrů nad Mořicemi. Právě ten byl uplynulý pátek 25. června svědkem již druhého posledního ročníku Zimní olymppijády, která se letos zcela nesla ve znamení proticovidových opatření. Ta byla natolik přísná, že neumožnila start žádným zahraničním, ba ani tuzemským sportovcům a zcela se spolehla na náhodné kolemjdoucí. Večerník byl u toho!

 

Zimní olymppijáda v Nezamyslicích na konci června má dlouhou tradici. Letošní setkání bylo dokonce už druhé poslední, oběma pak předcházelo devět nultých ročníků. I to nasvědčuje faktu, že se organizátoři na pořádání tohoto unikátního setkání chtěli opakovaně vykašlat, navzdory všemu jim to však ani letos nedalo. Důvodem je zřejmě fakt, že kromě sebe samých při něm baví i celou řadu dětí, pro něž připravují jinde nevídané disciplíny.

 „Letos je to kromě tradičního biatlonu na lyžích a sjezdu z kopce na hasičské pěně také soutěž v krasosnowboardingu. Sportovci při něm předvádí odvážné kousky na snowboardu, přičemž se hodnotí hlavně estetický dojem,“ vysvětlil Jan Košárek z pořádajících Nezamyslických mažoretů, kteří letos na své sportovní akci nepřipustili účast žádných sportovců. Na přesné dodržování všech pravidel pak dohlížel precizně „sterilizovaný“ covid team. „Všechny účastníky z řad náhodných kolemjdoucích jsme rozdělili na dva tábory: pozitivní a negativní. Nic jiného nás nezajímalo,“ usmíval se Košárek s tím, že pro ty nejlepší měli připraveny roušky vítězů a originální korunové medaile.
Vzhledem k přeháňce, která předcházela zahájení akce, to vypadalo, že tentokrát bude účast diváků opravdu sporadická, jak se na covidovou akci sluší a patří. Netrvalo však dlouho a areál se velmi solidně zaplnil. „Chtěl bych poděkovat v první řadě všem, kteří letos nedorazili, za to, jak pečlivě dodržují proticovidová opatření,“ prohlásil Jan Košárek zcela v duchu absurdního humoru typického pro mažorety, jimž i tentokrát s organizací notně pomohli místní dobrovolní hasiči, kteří se starali o občerstvení.
Specifická sranda pak opět prostupovala celým odpoledním setkáním, ať už to byla úvodní rozcvička, slavnostní zapálení olymppijáckého ohně, či samo soutěžní klání.
Vše mělo tentokrát svůj významný charitativní rozměr. „I díky prodeji našeho modrého pramene, který přítomným nabízely naše zdravotní sestřičky operující v první i druhé linii, se nám tu podařilo vybrat jedenatřicet tisíc korun. Všechny peníze poputují konkrétní rodině se dvěma malými dětmi z Moravské Nové Vsi, kterým tornádo zcela poničilo jejich rodinný dům,“ potěšilo Košárka, který se již společně s ostatními mažorety těší na silvestrovskou koupel a další akce, za jejichž pořádáním jedinečný spolek stojí.