Golden European League žen 2021 vyvrcholila závěrečným turnajem Final Four v bulharském Ruse. Volejbalistky České republiky s hráčkou VK Prostějov Simonou Bajusz na soupisce toužily obhájit předloňský titul, ale na Balkáně ztratily oba poslední duely soutěže a musely se smířit s konečným čtvrtým místem.

V semifinále zatarasily reprezentantkám ČR cestu dál domácí Bulharky, největší favoritky závěrečného klání o medaile. Hostitelky lačnící po návratu do elitní Ligy národů porazily svěřenkyně Giannise Athanasopoulose jasně 3:0 (13, 23, 19) a nic na tom nezměnila ani střídající nahrávačka vékáčka. Ve druhém semifinálovém střetnutí Chorvatsko přemohlo Španělsko 3:1 (12, -10, 18, 23).

V zápase o bronz chtěl náš národní tým zakončit tuto dlouhou i náročnou reprezentační etapu vítězstvím, jež by znamenalo dílčí radost a zvednutí nálady před následným volnem. Těsně se nepovedlo vinou dramatického podlehnutí Španělkám 2:3 (-26, 10, 23, -16, -10), Simona Bajusz opět naskakovala z lavičky v rámci prostřídávání základní sestavy.

„Je to pro nás zklamání, doufali jsme v medaili. Na Španělky jsme si věřili a byli na ně výborně připraveni, ale turnaj nás nezastihl v optimální formě. Je bohužel pravda, že holkám v závěru došly baterky, jak se říká,“ smutně hodnotil asistent trenéra ČR Martin Hroch, od příští sezóny nový hlavní kouč UP Olomouc.

Letošní ročník Zlaté Evropské ligy ovládlo dle očekávání Bulharsko, jež ve finále zdolalo úspěšným obratem Chorvatsko 3:1 (-22, 22, 17, 20). Na přelomu června a července měly české volejbalistky ještě absolvovat Challenger Cup 2021 v Chorvatsku, leč tahle soutěž byla zrušena kvůli koronaviru.