Vedení Českého tenisového svazu odeslalo Českému olympijskému výboru nominaci na olympijský tenisový turnaj v japonském Tokiu. V nominaci jsou Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová. Ve čtyřhře budou Česko reprezentovat páry Krejčíková, Siniaková a Plíšková, Vondroušová. Podle pravidel ITF má v nominaci přednost takzvaný zmražený žebříček před žebříčkem aktuálním. Proto je v nominaci Markéta Vondroušová, přestože Karolína Muchová má lepší aktuální formu,“ vysvětlil nominaci šéftrenér Českého tenisového svazu Jan Stočes.

„Samozřejmě mě mrzí, že jsem se nedostala do nominace na olympiádu. Byla jsem připravená reprezentovat jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře, a opravdu jsem se těšila. Ale nezbývá než respektovat pravidla Mezinárodní tenisové federace a českému týmu budu aspoň na dálku fandit,“ uvedla Muchová, letošní semifinalistka z Australian Open.

Mužská soutěž bude bez české účasti. Jiří Veselý, který měl jako jediný český hráč možnost startovat, se vedení svazu omluvil. „Po jarním souboji s covidem se necítím v takovém herním a fyzickém stavu, abych absolvoval náročný olympijský turnaj,“ uvedl Jiří Veselý.

Odložené Letní olympijské hry v Tokiu se uskuteční v termínu od 23. července do 8. srpna. Tenisový turnaj bude na programu od 24. července do 1. srpna. Bronzovou medaili z Ria de Janeiro bude obhajovat Petra Kvitová. Třetí místo vybojovali před pěti lety v Brazílii rovněž Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou v ženské čtyřhře a Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou s  v mixu.