Pár Barbora Krejčíková - Kateřina Siniaková vybojoval v Tokiu historicky první české tenisové zlato na olympijských hrách a nese výraznou prostějovskou stopu. Krejčíková byla několik let členkou tenisového klubu, Siniaková hrála za TK Agrofert extraligu a manažersky ji dlouhodobě zastupuje šéf prostějovského tenisu a marketingové společnosti TK PLUS Miroslav Černošek. I díky tomu celý hanácký klub pozorně sledoval parádní jízdu hráček, které potvrdily pozici nasazených jedniček a ve finále porazily švýcarskou dvojici Bencicová - Golubicová ve dvou setech.

 

„Upínaly jsme se ke společnému cíli, jsme rády, že jsme splnily svůj úkol. Po deseti natřískaných dnech máme zlato. Dokázaly jsme to,“ smála se hned na kurtu Krejčíková, podle níž měly zlaté medailistky před rozhodujícím utkáním dvojí motivaci. „Chtěly jsme pomstít Markétu Vondroušovou za finálovou porážku s Belindou Bencicovou v singlu. A chtěly jsme urvat další zlato pro Česko, pro naši zem. Aby na nás doma lidé mohli být pyšní. Chtěli jsme rozšířit zlatou sbírku pro český tým. Parádně o vyšlo.“

Vítězky si v celém turnaji sáhly na dno sil. Hned třikrát musely o postup bojovat v super tie-breaku. Také finále bylo dlouho vyrovnané, o první sadě rozhodla až koncovka. Pak už byly Češky lepší, přesto nechaly na kurtu téměř veškerou energii.

„Na začátku turnaje od nás zlato všichni očekávali, ale bylo to hrozně těžké. Musely jsme zvládnout složité zápasy. Jsem na nás pyšná,“ prohlásila Siniaková, která si přes celou řadu omezení pochvalovala olympijskou atmosféru. „Celá výprava je jeden tým, všichni se vzájemně podporují. Na olympijské dny nezapomenu do konce života. A udělám maximum, abych se v Paříži za tři roky na olympiádu opět dostala,“ uvedla Siniaková.

 

ŽENY

OH - Tokio

Dvouhra – 2. kolo: Krejčíková (8) – Fernandezová (Kanada) 6:2, 6:4; Kvitová (10) – Van Uytvancková (Belgie) 7:5, 3:6, 0:6;, Karolína Plíšková (5-ČR) – Suárezová (Španělsko) 6:3, 6:7, 6:1. 3. kolo: Krejčíková – Bencicová (9-Švýcarsko) 6:1, 2:6, 3:6; Karolína Plíšková – Giorgiová (Itálie) 4:6, 2:6.

Čtyřhra – 2. kolo: Krejčíková, Siniaková (1) – Badosaová, Sorribesová (Španělsko) 6:2, 5:7, 10:5; Karolína Plíšková, Vondroušová – Pigossiová, Stefaniová (Brazílie) 6:2, 4:6, 11:13. Čtvrtfinále: Krejčíková, Siniaková – Bartyová, Sandersová (6-Austrálie) 3:6, 6:4, 10:7. Semifinále: Krejčíková, Siniaková – Vesninová, Kuděrmětovová (Rusko) 6:3, 3:6, 10:6. Finále: Krejčíková, Siniaková – Bencicová, Golubicová (Švýcarasko) 7:5, 6:1.