Závěr první říjnové dekády znamenal konečnou nejen pro amatérské fotbalové soutěže dospělých, ale i všech mládežnických kategorií. Po původním přerušení soutěží se nakonec Fotbalová asociace rozhodla pro tento rok veškeré mistrovské aktivity ukončit. Pro mládež, která nemůže ani společně trénovat, jde o logický krok. Večerník přináší krátký přehled úspěšnosti jednotlivých věkových kategorií.

V nejstarší mládežnické kategorii U19 se po třetině odehraných zápasů nejstarší dorostenci rozhodně v tvrdé konkurenci těch nejlepších na Moravě neztratili. V nekompletní tabulce jim patří čtvrtá příčka za rezervami Sigmy, Zbrojovky a Jihlavou. Svěřence trenéra Grosse zdobí solidní střelecká produktivita, když pomineme rezervy prvoligových týmů, nastříleli mladí Prostějované nejvíc branek. Vedle porážky od béčka Sigmy určitě mrzí říjnový debakl od Hlučína 0:5. Eskáčko padlo i v Třinci, na předčasný závěr podzimu doma remizovalo s rezervou mladých Baníkovců 1:1.

Na špici hrají i o rok mladší dorostenci v divizní skupině E. Spolu s vedoucím Šumperkem a Karvinou tvoří čelo tabulky, které si vytvořilo před pronásledovateli slušný náskok. Nedařilo se pouze na hřišti HFK Olomouc a především v Přerově, kde se zrodil nečekaný debakl 0:6. V tomto případě se daří eskáčku uhrát úspěšné výsledky maximálně efektivně s minimem vstřelených branek.

Elitní kategorii mladších dorostenců se v Moravskoslezské lize příliš nedaří. Dvanácté místo s osmi body za dvě remízy a dvě vítězství z deseti zápasů není příliš povzbuzující, když uvážíme, že sousedi v tabulce mají jedno, dvě, ale i čtyři utkání k dobru.

Zato nejmladším dorostencům se na podzim nedařilo vůbec špatně, páté místo se ztrátou pouhých čtyř bodů na čelo tabulky dává dobrý základ do dalších zápasů na jaře. Snový úvod šesti výher v řadě pokazila až domácí porážka 2:6 s Valašským Meziříčím, nedařilo se ani v Uničově a nejvíc asi mrzela poslední domácí porážka 1:2 se Vsetínem.

Na podzim podivného roku 2020 nebudou v dobrém vzpomínat nejstarší žáci, kteří v dosavadních devíti zápasech ještě nezískali ani bod. Předposlední příčka jim patří jen díky lepšímu skóre ve srovnání s Vítkovicemi. Na desátou Jihlavu ztrácejí plných deset bodů. Plná třetina vítězství zdobí v Moravskoslezské žákovské lize fotbalisty do čtrnácti let, kteří dokázali dohnat domácí ztrátu proti Opavě a zvítězit trochu divokým skóre 7:6, trenéry potěšilo jistě i vítězství v Jihlavě nebo v posledním domácím zápase nad Karvinou.

Rozdílné výsledky vyplývající z nově nabytých zkušeností rámují podzimní výsledky obou kategorií nejmladšího žactva. Zatímco třináctiletí kluci z devíti odehraných kol sedmkrát vyhráli a padli jen dvakrát se Zbrojovkou a Slováckem, nejmladší žáci, rozkoukávající se v nové věkové kategorii po přechodu z přípravek mají přesně opačnou bilanci. Kromě posledních Boskovic dokázali porazit i Spartu Brno, která je na pátém místě jistě kvalitním soupeřem.

Podstatné je, že eskáčko udržuje stále všechny mládežnické kategorie, s nimiž obsazuje kvalitní soutěže. V nich se mladé fotbalové naděje potkávají se soupeři, s nimiž mají naději na další osobní fotbalový růst.