Psychická porucha, alkohol, drogy, prostituce, hrací automaty, odsouzení za krádeže, rozvod s registrovanou partnerkou a konečně dluhy s vysokými úroky. S tím vším se musela ve svém životě potýkat Monika Rezková. A to navzdory faktu, že jí letos v květnu bylo teprve 21 let. Dcera vytížené zdravotní sestřičky z Českých Budějovic žije v Prostějově asi tři roky. Po všech peripetiích se snaží svůj život změnit, i proto dobrovolně nastoupila odvykací léčbu a plánuje návrat zpět domů. I to byl jeden z důvodů, proč minulé úterý od prostějovského soudu odcházela s podmíněným trestem.

Jedenadvacetiletá Monika Rezková byla 24. listopadu před senátem obžalovaná z toho, že si postupně u tří nebankovních společností nabrala půjčky, přičemž jim při sjednávání smlouvy zatajila své předchozí dluhy. Své závazky následně přestala hradit a celkově způsobila škodu nepřesahující 100 000 korun. Přitom ještě před svým příchodem do Prostějova byla v Českých Budějovicích odsouzena za drobné krádeže.

K důchodu si přivydělávala prostitucí

Sama obžalovaná pochází z dobré rodiny, její rodiče se však brzy rozvedli. „Otec se odstěhoval, maminka byla pořád v práci. Už v dětství mi diagnostikovali poruchu osobnosti: jsem vznětlivá, náladová, někdy i agresivní. Také chci, aby bylo vždy po mém,“ charakterizovala sebe samu ve své neobyčejně otevřené výpovědi Monika Rezková, která za svými životními kotrmelci viděla zejména drogy. „Ve třinácti jsem začala pít alkohol, v patnácti k tomu přidala pervitin. Byla doba, kdy jsem ho brala každý den. Získávala jsem jej od Josefa J. z Držovic či například Davida J. Drogy jsem si kupovala z invalidního důchodu, k němuž jsem si přivydělávala i tím, že jsem se prodávala. Měsíčně jsem takto vydělala i dvacet tisíc korun. Kromě pervitinu jsem peníze utrácela i na automatech. Nedávno jsem však nastoupila do léčebny ve Šternberku, kde se chci zbavit drogové závislosti,“ neztrácí víru v pozitivní obrat ve svém životě mladá žena, která donedávna žila spolu se svojí registrovanou partnerkou. S ní se ovšem nyní rozvádí. „Nějaký čas jsem bydlela v hotelu Avion a na ubytovně v Olomoucké ulici. Až mě propustí z léčebny, ráda bych se přestěhovala zpět za maminkou, která mi už i poslala peníze, abych mohla zaplatit alespoň část svých dluhů,“ nastínila obžalovaná svoji další životní perspektivu.

Zvládne to?

Skutečně odzbrojující upřímnost a kritický náhled na vlastní minulost, s jakými Monika Rezková u soudu vypovídala, udělaly dojem prakticky na všechny přítomné. Soud ji nakonec potrestal podmíněným trestem 20 měsíců s odkladem na 3,5 roku. Po tuto dobu by se měla zdržet užívání drog, na což bude dohlížet probační úředník. Pokud to nezvládne, bude jí hrozit, že si trest odsedí. „Opravdu doufám, že se už neuvidíme. Stačí k tomu, pokud uhradíte škodu, nebudete brát drogy a budete pravidelně docházet k probačnímu úředníkovi,“ rozloučil se s obžalovanou soudce Petr Vrtěl.