Nejspíš nás čekají posmutnělé svátky... Česká republika zažívá velkou krizi v důsledku koronaviru. A právě proto se nekoná obvyklé velké množství kulturních a sportovních akcí, včetně těch vánočních. Přitom ty zažívaly v uplynulých letech velký boom. Nejen Prostějovská zima, ale všechny akce, trhy a události vždy ozvláštňovaly a umocňovaly dobu adventní. Tak si alespoň s notnou dávkou nostalgie zavzpomínejme na to, co všechno vánočního se v Prostějově dělo minulý rok. Doufejme hlavně, že přehled vánočních akcí přinášíme nejen poprvé, ale taky naposledy.

Vánoce pro seniory

V Národním sportovním centru se minulý rok sešlo na 170 seniorů. Dobře udělali, čekala na ně předvánoční atmosféra, nechyběl punč ani cukroví. Hlavní ale byla společnost žáků ZUŠ Vl. Ambrose. A ti ukázali, že umí a dokáží připravit skutečně kouzelné Vánoce. Totéž přišly předvést také členky sboru Múzy.

Tradiční české Vánoce

Spojení tradic a moderny, to je multimediální vánoční kamion. Ten do Prostějova loni začátkem prosince přivezl vpravdě ježíškovskou poštu. A rozhodně působil přeci jen o něco češtěji než slavný Coca Cola kamion ověšený stovkami světýlek. Však aby ne, rozdávaly se ladovské pohledy.

Vánoce ve foyer kina

Tohle je klasika. Kdo by si uměl představit prostějovské Vánoce bez jarmarku plného řemesel v kině? Asi nikdo. Až do letoška. Tentokrát nám zbývají jen vzpomínky. Pamatujete? Perníčky, vánoční a slaměné ozdoby, šperky. To všechno se loni stejně jako v předchozích letech sešlo a skutečně dýchalo Vánocemi.

Lipka slavila

Další pěknou vánoční akci do prostějovského kina sezvalo také sdružení Lipka. To se stará o lidi s handicapem. A právě ti se představili při recitátorských a pěveckých číslech. Hlavní téma? Vánoce. A podle toho vypadal nejen obsah písní a básní, ale taky výzdoba. Byla to vskutku skvělá podívaná i proto, že bylo vidět, jak protagonisté svá vystoupení prožívají.

Letos žádné kluziště

Velký zásah zejména pro děti a mládež, na prostějovském náměstí po čtyřech letech nebude v centru Prostějova kluziště. To si mezi obyvateli Prostějova vydobylo značnou oblibu. Navíc se na něm už tradičně uskutečnila diskotéka, loni se dokonce odehrál florbalový zápas. Takže i o kluziště a s ním spojené radovánky nás koronavirus připravil. Ach jo.