Toto mohlo skončit špatně. Začátkem uplynulého týdne měly dvě třídy jedné z prostějovských škol odjíždět na lyžařský výcvik. Nejenže vůz společnosti Retrobus přijel pozdě, jeho technický stav dle rodičů rozhodně neodpovídal představám o autobusu, který se měl vydat s jejich zhruba šedesáti potomky do zasněžených hor.

Učitelé se nakonec rozhodli autodopravce na poslední chvíli vyměnit. Provozovatel společnosti Retrobus se brání s tím, že původně plánovaný stroj měl poruchu a za vyhrocením celé situace vidí osobní spory s mužem, který na celou záležitost upozornil.

Autobus páté kategorie. Takto charakterizovali rodiče vůz společnosti Retrobus, který měl zhruba šedesát dětí odvézt na výcvik do 120 kilometrů vzdáleného lyžařského střediska. „Se zpožděním přijelo něco, co autobus nepřipomínalo ani z dálky. Známka STK byla sloupnutá, gumy sjeté, jedna podhuštěná a interiér autobusu velmi špinavý. Coby rodiče jsme nesouhlasili s odjezdem našich dětí tímto šrotem a škola sehnala autobus FTL,“ upozornil na sociálních sítích Josef Pincásek, podle něhož se jednalo ze strany provozovatele autodopravy o velkou nezodpovědnost.

Jeho popis situace potvrdili i další z rodičů. „Autobus nebyl přistaven na čas a přijel s poloprázdným kolem, které chtěl řidič při cestě dofukovat. Uvnitř byl špinavý, čelní sklo mělo těsnění pouze z půlky. Ještěže to paní učitelka odpískala, nechtěli jsme děti vystavit riziku takové přepravy,“ přidal se Jindřich Starý. Podle některých nebylo od věci na místo zavolat policisty. „Pokud by někdo chtěl děti vozit autobusem bez STK a ve špatném stavu, tak by se mohlo jednat o trestný čin obecného ohrožení,“ reagoval například Luboš Němeček.

„Na rovině by si toho nikdo nevšiml“

Sám autodopravce věc tak dramaticky neviděl, dle něj se vše zcela zbytečně vyhrotilo. „Na tuto akci jsem jel jiným autobusem, který ale přestal řadit, a tak jsem se musel vrátit. Vzal jsem si jiný bus, který byl o víkendu na lince v Liberci. Narychlo jsem pouklízel a vyrazil. U školy jsem byl ještě před plánovaným časem odjezdu,“ reagoval Tomáš Studený, který se vyjádřil i ke špatnému stavu autobusu. „STK byla určitě platná, přesné datum se dá dohledat. Defekt byl na venkovním kole, na rovině by si toho nikdo nevšiml. Navrhl jsem, že to pojedu vyměnit, ale rodiče už nechtěli o řešení nic slyšet,“ dodal Studený, podle něhož za celou aférou stojí jeho osobní spory s mužem, který na celou záležitost upozornil.

„Retrobus nepřijel vůbec“

Faktem je, že se zřejmě nejedná o jediný problém uvedené společnosti. Z příspěvků hned několika diskutérů vyplynulo, že „retro“ busy mají časté problémy s hygienou vnitřních prostor i spolehlivostí. „Jednou jsem se s touhle společností měl vracet z Brna posledním spojem asi o půl jedenácté večer. Autobus ani nedorazil. Měl jsem štěstí, že se pro mě otočil táta, ale zbylých asi šest studentů takové štěstí nemělo. Kdyby aspoň někde zmínil, že spoj nejede,“ vyjádřil se v této souvislosti mimo jiné Sam Buriánek.