Pátek 24. března se nejen na prostějovské radnici a blízké Střední zdravotnické škole rozprostřel ve znamení velkého smutku a potoků slz. Právě v tento den prohrála svůj boj se zákeřnou nemocí Ivana Hemerková, dlouholetá komunální politička a ředitelka „zdravky“.

Podle informací Večerníku se tak mělo stát na následky nádorového onemocnění, konkrétně to byla rakovina slinivky, nejhorší možná varianta… „Tato smutná zpráva nás všechny velmi zasáhla. Rodině a pozůstalým vyjadřujeme hlubokou soustrast a soucítíme s nimi,“ uvedl ve svém oficiálním vyjádření primátor František Jura. Poslední rozloučení s Ivanou Hemerkovou se uskuteční v pátek 31. března 2023 v 11.00 hodin v Obřadní síni Městského hřbitova v Prostějově.

 

Do prostějovského nebe odešla další výrazná osobnost. V pátek 24. března 2023 opustila tento svět Ivana Hemerková, která v 65 letech definitivně prohrála boj se zákeřnou nemocí. Že je něco špatně, naznačovala už její nedávná rezignace na post zastupitelky. A také hlasy z jejího okolí. Nikdo však nečekal, že věci naberou tak rychlý spád...

Do veřejného života se Ivana Hemerková zapsala jako dlouholetá politička, ostatně v zastupitelstvu působila plných jedenadvacet let. Do zastupitelstva byla Ivana Hemerková poprvé zvolena v roce 2002. Nejprve coby členka ODS, od roku 2014 byla výraznou tváří hnutí PéVéčko. Její oblibu pravidelně dokazovaly četné preferenční hlasy. Kromě postu zastupitelky zastávala rovněž mezi lety 2010 a 2018 funkci náměstkyně starosty a později i náměstkyně primátorky Aleny Raškové. Věnovala se zejména oblastem školství, kultury, sportu, ale třeba také problematice zeleně, aktivní byla i v komisích nebo výborech. Blízko pak měla právě ke školství a také zdravotnictví, ostatně před politickou dráhou byla přes deset let ředitelkou Střední zdravotnické školy v Prostějově. V roce 2022 byla Ivana Hemerková znovu zvolena do zastupitelstva. V průběhu března však na post ze zdravotních důvodů rezignovala.

Pozůstalým vyjadřují soustrast desítky lidí, kteří na Ivanu Hemerkovou vzpomínají jako na usměvavou ženu se srdcem na pravém místě. „Nebyla to jen dlouholetá kolegyně, ale hlavně kamarádka. Byla to opravdu skvělá žena, bude mi moc chybět,“ draly se slzy do očí exprimátorce Aleně Raškové. Nebyla sama, kdo koncem uplynulého plakal. „Opravdu hrozně moc mě to mrzí. Jen chci říct, že budeme na Ivanku všichni vzpomínat jen v dobrém, všechny nás to hodně zasáhlo,“ hledal těžko slova Jiří Pospíšil, náměstek prostějovského primátora a předseda hnutí PéVéčko. „S Ivanou jsme stáli u zrodu, měli jsme podobné politické přesvědčení a spolupráce byla po celých devět let více než plodná. Upřímnou soustrast celé rodině. Je mi t hrozně líto, byla to má kamarádka,“ dodal jemným hlasem Pospíšil.

„Zpráva o jejím odchodu mě zasáhla, bohužel ale nepřekvapila. I když byla vždy velkou bojovnicí, tento poslední boj vyhrát nemohla. Znal jsem ji třicet let a nebylo chvíle, aby mě doslova nepřeválcovala svým elánem a neutuchající energií. Když jiní padali, ona stále makala. A je jedno, zda to bylo doma, ve škole, nebo v politice. Byla nezištná, obětavá a někdy by se doslova rozdala ze svého. Považuji ji i za svou politickou matku. Jsem rád, že zažila narození mé dcery a stala se její tetou. Stihla si s ní polumpačit, což je dobře. Věřím tomu, že nebude odpočívat ani tam nahoře a dá tam všem pěkně do těla. Čest její památce,“ přidal další z členů hnutí PéVéčko a její nástupce na pozici ředitele Střední zdravotnické školy Martin Mokroš.

„Ivana Hemerková byla dlouholetou členkou ODS a byla také mým velkým vzorem. Po obě dvě funkční období se velmi dobře zhostila funkce náměstkyně primátora a dokázala věci posouvat dopředu. Určitě nám všem bude chybět její neustále dobrá nálada, úsměv na tváři, obrovské odhodlání a zarputilost v práci pro město,“ nechala se slyšet Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov).

„Tato smutná zpráva nás všechny velmi zasáhla. Mnozí občané si ji pamatují jako oddávající, jež za prostějovskou samosprávu vedla jejich svatební obřad, spousta dalších jako někdejší ředitelku a pedagožku prostějovské zdravotní školy. Já na ni budu vzpomínat také jako na kolegyni, která společně s námi pracovala na rozvoji našeho města. Znali jsme se mnoho let a měl jsem moc rád její humor. Obdivoval jsem, že ji žádná pracovní ani politická funkce nezměnila a ona zůstávala stále svá. Rodině a pozůstalým vyjadřujeme hlubokou soustrast a soucítíme s nimi,“ konstatoval primátor František Jura (ANO 2011).

Poslední rozloučení s Ivanou Hemerkovou se uskuteční tento pátek 31. března 2023 od 11.00 hodin v Obřadní síni Městského hřbitova v Prostějově.