Po zimě se na plumlovský zámek vrátil život. V sobotu zde proběhlo vítání jara. A to se vším všudy: jaro bylo, kam se člověk podíval. Tedy kromě oblohy. Ani deštivé počasí ale neodradilo stovky návštěvníků, kteří přišli povzbudit děti při vystoupení místní ZUŠ nebo u tvoření v dílně. Dostalo se i na Moranu. Zároveň se na Apríla 1. dubna kromě jara slavilo také zahájení letošní turistické sezóny na Plumlově. A u toho pochopitelně Večerník nemohl chybět.

Tady kaluž, tam pro změnu louže. Začátek jara byl v Plumlově uplakaný. Přesto však lidé nazuli pevnější obuv, nasadili do akce deštníky či kapuce. A hurá na Plumlov. Ten čekalo v sobotu vlastně hned několik akcí spojených do jedné. A tou bylo vítání jara a zároveň turistické sezóny. Po čase tak byly k vidění stánky s dobrotami. Také jarní dekorace, ty byly všudypřítomné. Zkrátka jaro jako celek. Ve chvíli, kdy si člověk odmyslel déšť, bylo jasné, že jej čeká prima odpoledne.

V zámku se totiž představily místní děti ze ZUŠ Plumlov. Tančily a tradičně vítaly jaro, jak se sluší a patří. „Bylo to moc hezké. Děti přivítaly jaro. Měli jsme vynášení Morany, také lidové tanečky s tradičními kostýmy. Byl to takový návrat ke kořenům a obnovení tradic, k čemuž děti úspěšně pošťoucháváme,“ usmívala se starosta Gabriela Jančíková. Během, hlavně pak po představení však bylo rušno také o kus dál, v budově nízkého zámku, kde se tvořilo. Došlo na malování kraslic i vyrábění jarních ozdob. A do akce šly děti, ale také dospělí.

„Máme kuře, takže cíl je splněn,“ ukázala Večerníku se smíchem čerstvě vytvořenou pěknou ozdobu Gabriela Dokoupilová. Tato žena dorazila s rodinou, ostatně stejně jako skoro většina přítomných. Místnost byla doslova nabitá k prasknutí. Lidmi i tvůrčími nápady. „Nakonec jsme nešli do zámku na program. Prý by to bylo trochu delší a děti mají pět let. Asi by to tedy pro ně bylo ještě trochu dlouhé,“ poznamenala žena.

Mezitím se nádvoří zámku skoro vylidnilo, ostrůvky života byly pouze v jarní dílně a tu a tam kolem stánků. Tam jsem se potkal s kastelánem Pavlem Zástěrou. „I když není hezky, tak dorazilo dost lidí. Jsme spokojení, je vidět, že jim kulturní akce chyběly a chtějí se bavit,“ řekl kastelán. A to i ve chvíli, kdy se spustilo další kolo lijavce. „Počasí je vpravdě aprílové. Dneska jsme zažili s přestávkami déšť už čtyřikrát,“ konstatoval.

I letošek se tak zapsal mezi začátky jara na Plumlově, které byly poněkud uplakané…