Nejistota, obavy, zčásti taky osekané rozpočty. S tím se nyní potýkají na mnoha památkách v České republice. Bude se otevírat? Kdy? A jak bude vypadat režim pro zaměstnance a návštěvníky? To jsou jen některé z otázek, které s blížící se turistickou sezónou nabývají na aktuálnosti. Výjimkou není ani Prostějovsko se dvěma veřejnosti zpřístupněnými zámky v Plumlově a Čechách pod Kosířem.

 

 

„Chystat nyní můžeme cokoli. Když jsme se loni chystali zahájit turistickou sezónu, otevřeli jsme nakonec až v červnu,“ poznamenává kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra.

Právě koronavirus, který loni otevření památek posunul, hrozí spolu s vládními opatřeními turistickým destinacím opět. A to i snížením rozpočtů. „Přišli jsme při celkovém zeštíhlování rozpočtů o 15 procent,“ říká kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa. Loňský rok jej i jeho kolegy pořádně otestoval, přinesl však i jedno pozitivum pro návštěvníky. „Osvědčily se nám otevřené pondělky. Byla to dobrá zkušenost a určitě přes prázdniny opět budou k dispozici,“ říká Váňa.

Dříve od něj zaznívala i slova o tom, že by zámek mohl letos otevřít dříve. Nakonec však tuto variantu pod Kosířem zavrhli. A také v Plumlově nyní směřují vše k tomu, aby se stihl alespoň klasický termín otevření, tedy první polovina dubna. „Pracujeme na tom, abychom otevřeli začátkem dubna. Je to ale vše s otazníkem. A mít otevřeno v pondělí? V rámci akcí ano, ale jinak jsme o tom zatím nijak nepřemýšleli,“ vyjádřil se kastelán Plumlova.