Zámecký park v Kralicích na Hané se opět vrátil v čase. Krásné hanácké kroje, tanec, hudbu, zpěv a povídání doplnily soutěže a dílničky pro nejmenší. Domácí soubor Klas si na pódium pozval jako hosty soubor písní a tanců Bzenčan ze Bzence.

Členové souboru Klas rovněž odehráli scénky z hanáckého života, svým uměním se pochlubili malí tanečníci Klásku, Klásečku a Bzenčánku. „Vnučka se na vystoupení moc těšila, doma nám už týdny tančí a zpívá. Je to dojemné, úplně mám slzy v očích,“ netajila se jedna z přítomných divaček.

Množství přítomných zaujal tanec s klobouky. Účastní se jej pouze muži, kteří si při něm vyměňují klobouk. Těch je vždy o jeden méně než hlav. Ve vyřazovacím tanci nakonec zvítězil „civil“ a porazil tak své trénované krojované soupeře. „Vůbec netuším, jak jsem to dokázal,“ smál se mladý muž, jehož soupeři i publikum náležitě ocenili.

Na děti čekaly nejrůznější soutěže, dílničky a také malování na obličej. Zkrátka opět zábava pro všechny generace, která umožnila setkání souboru Klas s podporovateli, kamarády, bývalými členy a samozřejmě širokou veřejností.

Soubor vznikl koncem roku 1971 a zabývá se tanečním a písňovým projevem Hanáků nápadně se lišícím od ostatních moravských kmenů. Čítá asi 40 tanečníků a muzikantů ve věkovém rozmezí od 15 do 100 let. Choreografie souboru se zaměřují na každodenní, ale i výroční obyčeje, jako jsou dožínky, masopust, přástky, svatba. „Kroje, v nichž vystupujeme, jsou přibližně ze 30. až 40. let 19. století v podobě, v jaké je ve svých malbách zachoval malíř Josef Mánes,“ podotkla umělecká vedoucí souboru Vladimíra Šolcová. Soubor navštívil mnoho zemí, a to včetně Slovenska, Polska, Ruska, Bulharska, Francie, Itálie nebo Chorvatska.