Zdálo, že výše zmíněné heslo z dob předlistopadových bude pomalu, ale jistě upadat do zapomnění. Jenže to, co se u nás považovalo za dávnou historii, bohužel lidé na Ukrajině každodenně zažívají strašlivým způsobem, o kterém se nám naštěstí ani nesnilo v těch nejděsivějších snech.

V této souvislosti zaráží, že se u nás najdou stále lidé, kteří propagují jiné heslo, které rovněž zcela nečekaně nabylo na aktuálnosti. To zní „Se Sovětským svazem na věčné časy“.

Dalo by se to ještě pochopit v případě, pokud by Rusko bylo rájem na zemi, kde už by ten blahobytný socialismus dávno vybudovali a nyní z něj pouze těží jeho sladké plody. Jenže tak tomu rozhodně není, realita je naprosto odlišná. Rusko je nepochybně zemí zdevastovanou hospodářsky, kde se již tak nízká životní úroveň setrvale snižuje v kontrastu s hrstkou vyvolených překupníků ropy a zemního plynu. Země pak upadla i morálně kvůli většinovému souhlasu s nesmyslnou válkou, ve které poměrně rychle vyčerpala své nevelké technické možnosti. Vidět v něčem takovém náš vzor je opravdu šílené, až sebevražedné.

Jak k něčemu takovému někteří z nás došli? Copak nostalgie po „starých dobrých komunistických časech“ může být opravdu tak silná? V některých případech snad ano, ale většina těchto lidí svůj světonázor nestaví na příklonu k sovětskému impériu, ale spíše na odporu vůči USA, EU, případně celému západnímu světu s jeho demokratickými principy, které podle nich vedou pouze k chaosu a nerovnosti mezi lidmi. Oni přitom vyžadují, aby u nás někdo udělal „pořádek“, a zároveň sní o tom, že jejich životní úroveň dosáhne minimálně výšin poslance českého parlamentu. A dokud se tak nestane, jsou stejně jako v Rusku či Maďarsku ochotni dát přednost autoritářskému „pořádku“ před demokratickým „bordelem“.

Jejich postoj je však naprosto nepochopitelný. I průměrně inteligentní člověk rozumí tomu, že se všichni nejen po materiální stránce nemůžeme mít stejně „skvěle“. Těm s větším nadhledem je i jasné, že se všichni asi nebudeme mít pořád jen „dobře“. Proč bychom se však proboha měli mít jako v Rusku?