Její věhlas už mnohokrát přesáhl hranice regionu. Známá bylinkářka se objevila již několikrát v odborných celostátních časopisech i v pořadech České televize. Uplynulou sobotu 1. července upořádala v sídle firmy Naděje v Brodku u Konice DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.

Na ten se sjelo několik set lidí, mnohým z nich pak Jarmila Podhorná pomohla i s léčbou závažných onemocnění. Návštěvníci akce mohli vstoupit do nového regeneračního centra, kde vzali zavděk komentovanými prohlídkami, mohli si také vyzkoušet přístrojové terapie. Jiní zase strávili nejvíce času na zahradě, kde expertka a její kolektiv pěstují desítky druhů léčivých bylin. Velice žádaný se pak stal i prodej sazenic. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

Den otevřených dveří u společnosti Naděje v Brodku u Prostějova přilákal značné množství návštěvníků. Majitelka firma a známá bylinkářka Jarmila Podhorná tak musela návštěvy rozdělit do jednotlivých turnusů, aby i její kolegyně a kolegové vůbec stíhali pro všechny zajistit komentované prohlídky zahrad i regeneračního centra.

„Přišlo vás hodně, a to jsem moc ráda. Je to známka toho, že se mi za ta dlouhá léta podařilo přesvědčit mnohé z lidí o tom, že bylinky opravdu léčí a že jsou hlavně významným faktorem v prevenci proti zdravotním problémům. A to nejen co se týká pohybového ústrojí, ale jde také o nejrůznější nemoci, nespavost, bolesti hlavy a podobně,“ řekla na úvod Jarmila Podhorná, která přesně v devět hodin ráno přivítala v zasedací místnosti firmy Naděje prvních zhruba dvacet návštěvníků. Vzápětí i pomocí videa představila jak celou společnost Naděje, tak i nové rehabilitační centrum. A samozřejmě se rozpovídala i o svých začátcích, kdy se jako bývalá učitelka na základní škole začala bylinkami poprvé zabývat.

Mnozí návštěvníci nebyli v Brodku u Konice poprvé. „Výtažky z bylin si od Jarmily Podhorné kupuji několik let, například sirup z pivoňky lékařské mi pomohl odstranit bolesti žlučníku. Užívám i přípravek Naděje pro celkové čištění organismu. Bez toho se můj den neobejde,“ usmívala se Petra Svobodová z Prostějovska.

Sama majitelka také prozradila, že je autorkou mnoha knížek o bylinkách a přírodním léčitelství. „Tyto knihy ale prodáváme jen přes internet nebo přímo tady u nás ve firmě. A stojí například jen 120 korun. Kdybych je dala do knihkupectví, oni by si na ně nasadili obrovskou marži a stály by trojnásobek,“ pronesla Podhorná.

Lidé z různých končin Prostějovska, ale i celé Moravy si v sobotu 1. července se zájmem prohlédli i vnitřní prostory regeneračního centra. „Vzniklo jako poslední článek cyklu, který by měl pomoci lidem v součinnosti s bylinkami s regenerací lidského organismu a přispět ke zlepšení jejich zdravotního stavu,“ uvedla Jarmila Podhorná s tím, že nedílnou součástí centra jsou diagnostické přístroje, frekvenční přístroje a generátory a také přístroje terapeutické. „Máme tady rovněž venkovní bazének s vířivkou, kdy teplota vody v něm dosahuje osmatřiceti stupňů Celsia a lidé ho mohou využívat i v zimě,“ prozradila jedna z průvodkyň rehabilitačním centrem.

Největší zájem byl ovšem o prohlídku zahrad, kde společnost Naděje pod vedením Jarmily Podhorné pěstuje své vlastní byliny a další léčivé rostliny. „Jsou tady rostliny, o kterých jsem vůbec nevěděla, že mají nějaké léčivé účinky. Třeba tady ta pelargonie nebo hned vedle medvědí česnek,“ kroutila hlavou Božena Linhartová, která do Brodku u Konice dorazila až ze vzdáleného Jevíčka.

Nebylo divu, že spousty zájemců využily toho, že si v sobotu mohly zakoupit i stovky sazenic jednotlivých bylin, a to za velice příznivé ceny. Návštěvníci dne otevřených dveří se také přímo od Jarmily Podhorné dozvěděli, že největší léčivá síla je v pupenech stromů. „Než posbíráme pupeny pro pár lahviček léčivých výtažků, dá to spoustu práce. I několik hodin poctivého sbírání,“ uzavřela Jarmila Podhorná.