Hluché období zažívá nyní dění ve 2. nejvyšší fotbalové lize. Přípravné zápasy se prakticky nekonají, příchody a odchody téměř ustaly. Pouze místy se najde tu a tam nějaká ta novinka. Nastal tak čas pro vedení klubů uvědomit si, jak na tom jsou, co je potřeba dopilovat a kde případně posílit. „Uvidíme u příchodů, co liga. Protože 3. liga nyní nepoběží, tudy tedy cesta příchodů ani odchodů nevede,“ konstatuje František Jura, předseda 1.SK Prostějov. Zároveň ale říká, že by se nezlobil za jedno posílení. „Snad jedinou pozici, kterou bychom rádi získali, je další hrotový útočník,“ vyjádřil se Jura.

Ten už v minulosti vyslovil spokojenost s podzimní částí soutěžního ročníku. Méně spokojený už je ale s „faktorem koronavirus“, který nadále výrazně ovlivňuje dění v profesionálním sportu. A to i přesto, že soutěže profesionální jsou nadále povolené a nejspíše se je podaří dohrát. I tak ale komplikuje život nejen trenérům, ale i manažerům. Hráči aktuálně nemohou například využívat posilovny a mají i proto do určité míry omezené možnosti při přípravě. To ostatně dopadá i na přípravné zápasy, týmy musí mít před utkáními protestované hráče i realizační tým. Nezáleží přitom na tom, zda se jedná o duel soutěžní, nebo přípravný.

Určitou naději, a to nejen sportovcům, dávají nyní vyjádření vlády. Ta oznámila, že začátkem týdne projedná přesun České republiky do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES). Bude to mít vliv i na dění v eskáčku? „Ohledně pořádání přípravných utkání se soupeři z nižších lig, tam pomoc nevidím. Pokud se nepletu, až od 3. stupně by to bylo možné. A pokud se jedná o antigenní testování, zde na něj stále nemáme povolení,“ nevidí při přesunech země v systému PES pro fungování klubu moc velký rozdíl František Jura.