První ročník Josefkolu se v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem konal v roce 2008. Relativně záhy se z něj stala „Akce roku“ našeho regionu. Přinášíme několik perliček z pozoruhodné historie této akce.

 

Proč Josefkol?

Václav Obr jako věřící člověk za svého patrona bral svatého Josefa. K němu pak připojil slovo kolo coby vynález celosvětového významu.

Pro lidi z celého světa

Už v roce 2009 zavítala do Čech pod Kosířem delegace z Rakouska. Hned po ní se mezi hosty zařadili Poláci, Němci, Angličané, Španělé a řada dalších příslušníků národů celého světa.

Zajímaví hudebníci

Nedílnou součástí prvních ročníků Josefkolu byla také hudební vystoupení. V rámci nich na Josefkolu v roce 2011 vystoupila legenda českého folku Robert Křesťan, o rok později pak dorazil Pavel Žalman Lohonka.

Co na to Babiš?

Přestože organizátoři nikdy nechtěli akci spojovat s politikou, v roce 2017 na Josefkol dorazil tehdejší ministr financí Andrej Babiš. I on tehdy uznal, že bez řemeslníků a drobných živnostníků nemůže žádný stát dobře fungovat.

Bez nich by to nešlo

Kromě Václava Obra se všech ročníků zúčastnili snad už jen bratři Ivo a Milan Stawaritschovi. Kovářští mistři z Kostelce na Hané se s hlavním organizátorem znají ještě z dob, kdy jejich tehdejší spolužák ze základní školy bydlel na kosteleckém sídlišti Sport.