Zasadit památný strom a tímto poděkovat králi Karlu III. za jeho dlouhodobou podporu ochraně životního prostředí. To byl cíl akce, která se konala v lokalitě Ulmanka na Velkém Kosíři. Zde se na zhruba 1,5 hektaru aktuálně realizuje „Soukromé arboretum se školicím centrem“. To vzniká díky aktivitě manželů Křepelkových, jejichž zápal pro péči o krajinu je obdivuhodný. V novém arboretu by lidé kromě řady původních stromů a louky měli objevit také protierozní zídku či poldr.

 

Cílem setkání na Kosíři původně bylo pouze předvést sázení stromů do volné krajiny s nutností bránit vysychání a erozi, správně ošetřovat, podívat se, co nám zanechal rod Lichtenštejnů z doby předbělohorské, tedy suché zídky a malý poldr. „Když se stal králem Karlem III. princ Charles, veliký celoživotní podporovatel ochrany životního prostředí a péče o krajinu i památky, provedli jsme modelové zasazení památného stromu. Text a obrázek dodalo britské velvyslanectví, o výsadbu 4,5 metru vysokého stromu se postaral bývalý ředitel Arboreta Bílá Lhota Stanislav Hekele za účasti řady dalších spřízněných lidí se zájmem o ekologii,“ prozradila nám Helena Křepelková, předsedkyně Odborného centra pro životní prostředí České společnosti pro jakost a organizátorka akce.

Místo černé skládky přírodní oáza

Právě ona je společně se svým manželem vlastníkem téměř 1,5 ha pozemku na jižním svahu Kosíře v lokalitě Ulmanka. „Kdysi před 100 lety si tam koupili parcelu moji prarodiče, před 30 lety jsme postupně odkoupili přilehlé zanedbané, někdy i černými skládkami devastované parcely. Postupně likvidujeme akátový nálet a vracíme tam staré odrůdy, udržujeme kvetoucí louky, což jsou vlastně zbytky stepí po poslední ledové době, snažíme se udržet podmínky pro mnoho živočichů i rostlin,“ nastínila Helena Křepelková.

Asi polovina pozemku je již rekultivována, na zbytku, který pár nabyl přede dvěma lety, manželé likvidují ohromnou černou skládku. „Připravujeme komplexní projekt přístupových cestiček a rekonstrukci rozpadajícího se původního domku po rodině Konečných, který byl postaven velmi ekologicky již na přelomu 20. a 30. let minulého století. Z toho bude malé výcvikové středisko s výstavkou nalezených původních předmětů. Přestavba domečku bude trvat přibližně 2 roky, vše musí být provedeno s ohledem na faunu a flóru,“ nastínila Křepelková.

Arboretum budete moci navštívit

Pokud vás projekt ekologických nadšenců zaujal, budete se s ním moci brzy seznámit podrobněji. „Od příštího jara bychom rádi – zatím jednou měsíčně, o prázdninách častěji – oznámili otevřené dny s komentovaným doprovodem. Ulmanka leží přímo na žluté značce, která vede po Hraběnce,“ uzavřela Helena Křepelková.