Poslední roky to skoro vypadá, že Prostějov pořádná zima tak trochu obchází. Zní to sentimentálně, ale vzpomínky na to, jak se musel několikrát denně odhrabávat sníh před domem, pomalu – až na zdárné výjimky - zapadávají nikoli sněhem, ale prachem.

Chtějí-li si prostějovské děti udělat pořádného sněhuláka, aby vyjely aspoň pár kilometrů na Konicko. Určitou výhodu teploty málokdy klesající pod bod mrazu ale mají, dá se výrazněji ušetřit za teplo. Úspora neznamená ovšem jen vypnuté topení, šetřit se dá efektivně i jinak.

V první řadě hlavně přes noc. Ztlumit můžete topení už před spaním a nejenže ušetříte energii, navíc se ve studenějším pokoji většině z nás lépe spí, je to i zdravější pro organismus. Nezapomínejte také zavírat dveře do místností, které nevytápíte nebo v nich udržujete nižší teplotu. Drahocenné teplo by vám takto zbytečně unikalo.

Pokud se podíváme na nemovitost jako takovou, pak jedním z míst, která mnohdy stojí za úniky tepla, je fasáda budovy. Zde platí čím izolovanější, tím lepší. Jednoznačným doporučením je zateplovat, izolovat, vyměňovat. Kupříkladu taková výměna starých oken za okna s izolačním dvojsklem či trojsklem může přinést úsporu energií 50 % a až 70 % v případě hodně kvalitních produktů. Tento krok sice vyžaduje určitou počáteční investici, následné úspory jsou ale neoddiskutovatelné.

Je také dobré si zapamatovat jednoduchou úměru – snížením teploty o 1 °C ušetříte 5 až 10 % nákladů na vytápění. Kdo by se ale rád doma klepal ve třech svetrech a teplých ponožkách? Vyhovující teplota je pro člověka jedním ze základních předpokladů vnitřní pohody v bytě. Avšak při ztlumení topení lze dosáhnout překvapujících úspor, místo třeba 22 °C snižte teplotu na 21 °C a hned máte několik stokorun v kapse.

 tipy pro úsporu tepla

1) Elektrické bojlery/ohřívače vody jsou nedílnou součástí domácností bez ústředního rozvodu teplé vody. Hned po vytápění mají největší podíl na spotřebě energií, takže je důležité jejich výběr pečlivě zvážit.

2) Zavírejte dveře do místností, které nevytápíte nebo ve kterých udržujete nižší teplotu, ať vám neuniká drahocenné teplo.

3) Ztlumte topení před spaním – ušetříte energii, ve studenějším pokoji se lépe vyspíte a také je to zdravější pro organismus (v ložnici stačí 18 °C). Například snížením teploty o 1 °C uspoříte 5 až 10 % energie (doporučená teplota v domácnosti je max. 21 °C).

4) Pořiďte si k topení termostat. Tak budete moci nastavit teplotu v jednotlivých částech domu či bytu individuálně (nebo ji na noc snížit). A když odjedete na dovolenou, můžete teplotu snížit na minimum a dům pouze „temperovat“.

5) Máte doma radiátory? Pak je nezapomeňte pravidelně otírat od prachu! Prach totiž nepropouští teplo. Šíření tepla mohou také bránit dlouhé závěsy nebo nábytek okolo radiátorů. Nedoporučujeme ani sušení prádla na topení nebo u něj.

6) Nedaří se vám nějakou místnost dobře vytopit? Zkuste sáhnout po úsporné radiátorové folii, která zamezí úniku tepla do zdi. Investice se vám vrátí do jednoho roku, zatímco životnost folie je minimálně 15 let.

7) Pro rychlé zahřátí v mrazivých dnech nebo místnostech, které nejsou vybaveny topením, vám skvěle poslouží elektrické přímotopy/konvektory.

8) Velká část tepla může samozřejmě unikat i okny. Ale není nutné hned sahat po výměně celých oken. Nejprve zkontrolujte těsnění kolem nich. Pokud okna profukují, kupte nové těsnění. Nestojí moc a může hodně ušetřit. Dalším řešením, jak zabránit ztrátě tepla, může být tepelné čerpadlo.

9) Nezapomínejte také na solární ohřev vody. V letním období jsou solární panely a sprchy neocenitelným pomocníkem. Využívejte sluníčko ve svůj prospěch!

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & TOPNÁ SEZONA najdete jako součást tištěného vydání ze dne 18.ledna 2021