Mohlo dojít k ekologické katastrofě, hasiči ale vše zachránili bleskovým počinem. Minulou středu dopoledne nahlásil řidič kamionu, že se mu na korbě převrátila tunová baterie. Kyselina sírová přitom začala vytékat z korby na silnici a dostala se i do kanalizace. Mluvčí Hasičského záchranného sboru ale ujistila, že k ohrožení životního prostředí nedošlo.

 

„Ve středu 13. září jsme od půl desáté zasahovali v Konečné ulici v Držovicích, kde došlo k převrácení jedné ze tří tunových baterií uložených na návěsu kamionu. Z baterie unikla kyselina sírová,“ informovala Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Zákrok hasičů byl náročný, ale rychlý. „Na místě jsme měli chemický kontejner, hasiči pracovali v dýchacích přístrojích. Pomocí hydraulické ruky jsme baterii postavili a zamezili jsme dalšímu úniku látky. Malé množství chemikálie se dostalo do kanalizace, látku jsme tak naředili velkým množstvím vody,“ uvedla dále mluvčí krajských hasičů, které se Večerník zeptal, zda kyselina sírová, která se dostala do kanalizace, nemůže být nebezpečná pro lidské zdraví? „Koncentraci kyseliny jsme prověřili měřením pH přímo v kanalizační síti a vše je v pořádku, k ohrožení životního prostředí nedošlo,“ ujistila Balážová.