Anna K., vlastním jménem Luciana Krecarová, česká zpěvačka a držitelka pěti ocenění Anděl, vystoupila v neděli v 19.00 hodin na prostějovském hlavním náměstí coby pomyslná kulturní tečka za letošními Hanáckými slavnostmi. Koncert výjimečné bojovnice a výborné zpěvačky poněkud pokazil přístup k médiím, kterým zakázala fotografovat.

 

 Přestože debut Já nezapomínám vydala už v roce 1993, výrazný průlom pro ni znamenala až o šest let později deska Nebe, na které započala její hudební spolupráce s životním partnerem Tomášem Varteckým. Jejich autorský tandem se plně rozvinul na albu Noc na zemi, následovaném v roce 2006 deskou Večernice.

V roce 2010 zpěvačka úspěšně podstoupila léčbu rakoviny prsu a poté se zapojila do dvou vlastních kampaní nabádajících ženy k včasnému vyšetření a pravidelným kontrolám. Její zkušenosti s bojem proti této nemoci se odrazily i na nahrávce Relativní čas.

Rakovina ji v hudební kariéře nezastavila: „Kdo mě zná, tak ví dobře, že žiju na maximum. Občas mi život přinesl do cesty nějaké velké překážky, zdravotní třeba. V těch chvílích jsem musela maličko zvolnit, ale zase jsem maximum energie věnovala tomu přežití a té víře v dobrý konec a nějaké příští radostné dny. Takže já vlastně pořád všechno dělám na maximum.“

V Prostějově přeplněnému náměstí představila spolu se svou kapelou největší hity své kariéry – O Tobě i o mně, Nebe, Nelítám nízko, Chvíli nad vodou a další. „Jsem ráda, že ji k nám pozvali, mám ji ráda jako zpěvačku i ženu. Prošly jsme si stejnou nemocí a vím, jak náročné to pro ni muselo být. Přesto rozdává radost dál,“ svěřila se Jana Rychlá.

Anna K. žije a pracuje už čtvrt století s muzikantem Tomášem Varteckým. „My se vzájemně podporujeme, hodně se vzájemně kritizujeme, taky se hodně hádáme a taky se hodně milujeme, takže je to, jak to má být,“ uvedla v jednom z rozhovorů. „Jsem ráda, že se poslední koncert Prostějovských hanáckých slavností líbil. A zvu všechny milovníky cimbálovky na nedělní setkání s kapelou Šumica do Smetanových sadů, kde bude připravena i ochutnávka vín,“ doplnila 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Zklamáním byl zejména pro zástupce médií zákaz fotografování během vystoupení, kterým se zpěvačka Anna K. „vytasila“ hned na začátku koncertu. Její přistup k novinářům je přinejmenším podivný, s něčím podobným se Večerník ještě nesetkal u žádného umělce. Naštěstí nám jeden ze snímků poslal čtenář, který zřejmě nechtěl, aby byl v pondělí Večerník na pultech trafik bez fotografie slavné zpěvačky... K tomuto tématu se vrátíme ještě v příštím vydání.

 

Reportáže a exkluzivní rozhovor ze zákulisí Prostějovských Hanáckých slavností najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 18. září