Panelová diskuse ke zvažovanému slučování filharmonie a divadla v Olomouci nabídla erudované pohledy i praktické poznatky.

Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů ČR v úterý 10. října uskutečnila panelovou diskusi nezávislých odborníků a autorit napříč kulturním spektrem. Akce se uskutečnila v Olomouci v souvislosti se zvažovaným záměrem města sloučit Moravskou filharmonii s Moravským divadlem. V první části se prezentovali svými příspěvky dirigent Tomáš Netopil, rektorka AMU v Praze Ingeborg Radok Žádná, pedagog a hudební vědec a manažer Ilja Šmíd, a senátor a dlouholetý předseda správní rady Plzeňské filharmonie Vladislav Vilímec. Ve druhé části se do debaty zapojila také veřejnost.

„Debata v Olomouci jasně ukázala, že téma významu kultury obecně i problematika provozu orchestrů i dalších uměleckých souborů vyžaduje erudovaný a komplexní pohled z různých stran a odborností. Je důležité, že se touto akcí podařilo vytrhnout aktuální olomoucké téma z prizmatu lokálních aktérů do roviny celospolečenské a do značné míry nadregionální. Je zřejmé, že bez zásadních debat a jasné definice elementárních pilířů, na kterých by jakákoliv zřizovaná kulturní instituce měla stavět a fungovat, nelze zodpovědně přijímat žádná strategická a nezvratná politická rozhodnutí. Debata jasně ukázala, že otázky, jako je zejména očekávaná funkce, poslání a role dané instituce v rámci místa svého působiště atd., není možné přeskočit či vynechat. Jsem ráda, že naše asociace právě otevřením těchto pohledů mohla přispět i do lokální olomoucké debaty.“ uvádí k výstupům z panelové diskuse Lenka Kavalová, předsedkyně Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů ČR (ASOPS).

Celá debata byla zaznamenávána a je veřejně k dispozici na YouTube kanále ASOPS pod TÍMTO ODKAZEM (https://www.youtube.com/watch?v=7sm--X42Kfk).