Toto je reálná katastrofa. Zatímco v Prostějově vzbudí pozdvižení každý pokácený strom, jen pár kilometrů za městem dochází v tomto ohledu k hotové apokalypse. Zemědělské družstvo Moravan je kvůli dlouhodobým ztrátám nuceno rušit rozlehlý jabloňový sad v Mostkovicích. To, co budovaly celé generace, tak nyní mizí před očima…

Jablka ze sadů z v Mostkovicích se pěstovala minimálně 35 let a mezi lidmi se těšila velké oblibě. V dobách největší slávy na 19 hektarech pěstovali hned 19 odrůd. S tím je ovšem od letošního roku definitivní konec. „Hrozně nás to mrzí, ale nejde to jinak. Sady byly ve ztrátě každý rok, loni byla tato ztráta největší. Tento rok zase byla špatná úroda. Nic na tom nezmění fakt, že každý den volá tak deset lidí, jestli budeme mít jablka,“ potvrdila Večerníku nemilou zprávu Irena Šťastná, předsedkyně Zemědělského družstva Moravan z Domamyslic, které sady desítky let obhospodařovalo.

Kácelo se už na jaře

Již počátkem roku přitom došlo v sadu k prvnímu masivnímu kácení, zmizely stromy z celkem čtyř hektarů. Zástupci zemědělského družstva v tu dobu ještě věřili, že na zbývající ploše bude možné dál jablka pěstovat. Nyní padlo rozhodnutí, že tomu tak nebude. „Nejde to jinak, i když je to velmi bolestivé. Uvědomujeme si, že nejde jen o jablka, stromy jsou zdrojem kyslíku, sad poskytuje azyl ptákům i hmyzu. A s tím vším bude konec. Ztrátu v řádu několika milionů si však prostě nemůžeme dovolit. Sady přitom nerušíme pouze my. Ve velkém kácí třeba i společnost Úsovsko na Olomoucku, podobně je na tom Senice, ale je to všude po celé republice,“ přidala smutně Šťastná.

 

Jablka zlevnila

Za vším stojí výrazný dovoz jablek ze zahraničí. Zatímco zemědělské produkty v Česku meziročně zdražily v průměru o třetinu, výkupní cena jablek kvůli masivnímu dovozu naopak mírně klesla. „V supermarketech najdete zejména levná jablka z Polska, která jsou dotovaná jejich vládou. My jsme je pak ve finále prodávali hlavně jako padavky v průměru za tři koruny na kilogram,“ upozornila předsedkyně Zemědělského družstva Moravan z Domamyslic.

Sklízeli i Bulhaři

Největší náklady přitom kromě správy sadu byly na zaplacení lidí při sklizni. „Sklizeň nás přišla na zhruba dva miliony korun a nikdo nám nebyl schopen zaručit, že jablka v dostatečném množství také prodáme,“ zdůraznila Šťastná. Rok od roku byl větší problém i se sháněním lidí ochotných jablka sklízet. „Hledali jsme, kde jsme mohli. Jeden rok nám jablka sklízeli lidé z Bulharska, kterým jsme zajistili ubytování v kempu u přehrady,“ ohlédla se.

Co bude dál?

Kácení v Mostkovicích by mělo probíhat po celý podzim. „Bude to těžké, musí se vytrhat i kořeny. Dřevo se prodá na topení. Co bude s uvolněnou půdou, zatím nevíme. Možná se tam budou pěstovat brambory, uvidíme, něco tam být musí,“ posteskla si Irena Šťastná.