O kategorii starších žáků se jako hlavní kouč stará Václav Meidl – hokejové veřejnosti nejen na Prostějovsku muž dobře známého jména. Vždyť kolem hráčů může říct, že je draftováno týmem NHL? Forvardovi z Hané se to povedlo, byť do nejslavnější a nejlepší soutěže světa se v dresu Nashville Predators ani jiného celku nepodíval. Po ukončení bohaté hráčské kariéry se vrhl na trenérskou dráhu. A začal doma, v prostějovském „eskáčku“. Mládež se v tomto oddílu snaží stále posouvat vpřed s cílem dosáhnout toho, aby jeho svěřenci brali hokej jako svůj hlavní koníček a vášeň. Sám totiž moc dobře ví, že bez těchto atributů by nebylo možné, aby u jednoho z nejpopulárnějších sportů zůstali i v pozdějším věku.

Starší žáci mají na rozdíl od jiných klubů pouze jeden tým. V něm se tak potkávají dva ročníky – 2010 a 2011. Trenér čtvrté nejstarší kategorie Hanáků Václav Meidl kvituje pořádání letních přípravných kempů. Právě na nich se tvoří parta a osa týmu, říká bývalý útočník Znojma, Komety Brno, Havlíčkova Brodu nebo Prostějova. „V rámci letní přípravy jsme trénovali pětkrát týdně a středy jsme trávili ve Vyškově, kde si kluci mohli osahat led. S přípravou jsem byl spokojen, ale mrzela mě menší účast, protože s kolegou Martinem Pěchou jsme zařadili gymnastiku a základy posilování, ale kluci se neúčastnili v plném počtu tak, aby se tyto věci, které jsou nezbytné pro jejich rozvoj, naučili. Samozřejmě se tomu někteří poctivě věnovali, právě pro ně to může být velmi dobrý základ do budoucna. Celkově ale nebyla taková, aby se kluci posouvali každým tréninkem,“ vracel se ještě k letní suché přípravě Václav Meidl. „Spousta rodičů dnes řeší skills kouče, kempy a podobně. Neříkám, že je to špatně, ale společná příprava je za mě pořád nejlepší.“

Starším žákům tak pomohl letní kemp, na kterém byl tým pospolu. „Na kempech se tvoří parta a osa týmu. Je super, že klub kempy pro děti organizuje,“ pochvaluje si Meidl. Teď i během soutěže bude chtít, aby si jeho svěřenci hokej zamilovali. „V jejich věku jsem hokej zbožňoval. Samozřejmě také chci, aby se kluci zlepšovali každým dnem. Trenéra pak zahřeje u srdce, když vidí, že jeho práce k něčemu je,“ prozrazuje.

S aktuální soupiskou svých svěřenců je do jisté míry spokojen, nedá se říct, že by někde vnímal případnou krizi. „Kádr by samozřejmě mohl být širší, ale to si myslím, že je v dnešní době problém v každém sportu. Obecně mi přijde, že stále více dětí už má hokej jen jako koníček a doplňkový sport. Sám osobně jsem tím vším prošel a moc dobře vím, že pokud tomu dítě a rodič nedají maximum, tak to bohužel k ničemu nevede. Hokej musí být pro děti vášní, musí hltat NHL, sledovat své idoly v televizi, kopírovat a přenášet jejich styl na led, jako jsme to měli my, když jsme byli malí. Ano, jsem si vědomý toho, že je úplně jiná doba, nemůžeme úplně srovnávat. Jen říkám, že pár výjimek v klubu vidím,“ doplnil Meidl.

Za tým prostějovských starších žáků mohou nastupovat hráčů z ročníků 2010 a 2011. Prvně jmenovaní mohou zároveň působit i o kategorii výš – v 9. třídě. Do zápasů deváťáků ale může podle pravidel soutěže naskočit maximálně pět hokejistů narozených v roce 2010. Mladí Prostějované se v „Olomoucké“ základní skupině Ligy starších žáků B třikrát utkávají s Olomoucí, Přerovem, Šumperkem, Uničovem, Opavou a Černými vlky z Rožnova pod Radhoštěm. Pokud postoupí do vyšší nadstavby, změří síly se sedmi různými soupeři systémem dvakrát každý s každým. Ve skupině O umístění by stejným systémem odehráli s devíti protivníky osmnáct zápasů.

Po sportovní stránce ale Václav Meidl výsledky příliš neřeší, jde mu především o to, aby na klucích a holkách byl jasně patrný postupný herní progres. „V tomto věku bych nějaké cíle určitě neřešil. Ten můj ale je, aby to kluky pohltilo, což si myslím, že se mi povedlo, a aby u kluků byl znát progres v dovednostech, týmové disciplíně a oddanosti hokeji, dále chuť pracovat a zlepšovat se. To je pro mě daleko důležitější než hledět na tabulky a řešit, jestli plníme nějaké bodové zisky,“ pokračoval kouč starších žáků, který si také moc dobře uvědomuje, na čem je třeba nyní nejvíce pracovat. „Poslední dobou mi přijde, že velký problém u dětí je v základech bruslení a fyzickém fondu. Vím, že v současnosti je spousta rušivých elementů jako telefony, PlayStationy atd., ale chtěl bych to trochu vykompenzovat a naučit je, že s pohybem a se zdravým životním stylem to může být také zábava. Hokej je jeden z nejnáročnějších sportů vůbec a šikovnost bohužel nestačí, je potřeba mít i dobrý fyzický fond,“ míní kouč Václav Meidl.

 

SOUPISKA STARŠÍCH ŽÁKU PRO SEZÓNU 2023/2024

číslo       post                     jméno                                datum narození

14          Brankář               Jozef Bojo                          14. 12. 2011

42          Brankář               Tom Hozman                     27. 9. 2010

60          Brankář               Daniel Kuba                       27. 10. 2011

82          Obránce              Daniel Alexa                      2. 3. 2010

12          Obránce              Radoslav Mudrla              6. 3. 2010

68          Obránce              Michal Radkovič               15. 7. 2011

23          Obránce              Matěj Řezníček                 8. 4. 2011

34          Obránce              Adam Švach                      9. 12. 2011

6             Obránce              Lukáš Vybíhal                    4. 4. 2011

94          Obránkyně          Denisa Táborová              13. 4. 2010

25          Útočnice             Nela Vitásková                 20. 7. 2011

55          Útočník                Štěpán Grygárek              1. 1. 2010

52          Útočník                Patrik Grygar                     24. 7. 2010

21          Útočník                Václav Kadlčík                   30. 7. 2011

88          Útočník                Lukáš Komárek                 7. 12. 2011

11          Útočník                Ondřej Kouřil                    4. 4. 2011

8             Útočník                Jan Krištofík                       4. 2. 2011

30          Útočník                Vojtěch Kucián                 20. 6. 2010

62          Útočník                Jiří Musil                            8. 4. 2011

20          Útočník                Tobiáš Novotný                27. 11. 2011

85          Útočník                Daniel Podroužek             9. 3. 2011

70          Útočník                Vojtěch Pospíšil                9. 8. 2010

15          Útočník                Lukáš Prášil                       19. 4. 2010

80          Útočník                Jakub Stužka                     11. 3. 2010

57          Útočník                Jan Všetička                      21. 9. 2011

 

Speciální přílohu o nově vzniklém "A"-týmu a také mládežnických kategoriích SK PROSTĚJOV 1913 můžete nadále ZDARMA získat v redakci PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, kterou najdete v ulici Vrahovická 20