Bylo vám špatně, ale nejste si jisti, zda jste prodělali covid-19? Chtěli byste to zjistit? Od středy 20. ledna je možné se v prostějovské nemocnici testovat na vyšetření na přítomnost protilátek proti SARS-CoV-2.

Vyšetření se provádí v budově polikliniky v odběrové místnosti ve 4. poschodí. Během vyšetření vám změří množství protilátek, z jehož množství můžete zjistit, zda jste se s nemocí setkali, či nikoliv.

„Detekce protilátek umožňuje tzv. nepřímý průkaz infekce covid-19, tedy informaci o tom, že daný jedinec onemocnění v minulosti prodělal. Nevypovídá však nic o intenzitě ochrany či o stanovení období prodělané infekce. Je nutné rovněž počítat s možností ´selhání´ testu u asymptomatických osob,“ vysvětlila Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Testuje se na dva druhy protilátek, každý z testů vyjde na šest set korun, odběrové dny jsou od pondělí do čtvrtka od 9:30 do 10:30 hodin. S jakým zájmem se testování setká, zatím není jasné. Přestože se jedná o jistě zajímavou věc, svoji roli určitě sehraje fakt, že si je lidé budou muset zaplatit. „Vím, že jsem covid prodělal už loni v březnu, ale test si kvůli tomu platit nebudu. Když jsem ho potřeboval, nedal se ani koupit, teď už nevidím důvod,“ vyjádřil svůj názor Martin, jeden z Prostějovanů, jehož jsme oslovili.