Postoupit ze šestnáctifinále evropského Challenge Cupu žen 2023/2024 bude pro volejbalistky VK Prostějov po úvodní prohře 0:3 v Řecku velmi složité. Avšak nikoliv nemožné. Odveta proti AC PAOK Thessaloniki propukne ve čtvrtek 16. listopadu od 18.00 hodin v Národním sportovním centru PV. A domácí tým do ní půjde s vírou v možný obrat nepříznivé výchozí pozice.

Nejprve si pojďme vyjasnit, co vlastně prostějovské hráčky potřebují k tomu, aby v aktuálním ročníku Vyzývacího poháru prošly dál, tedy do osmifinále. Na vlastní palubovce (přesněji na položeném taraflexu) musí Soluň porazit 3:0 nebo 3:1 a následně zvládnout i zlatý set, tedy případný dodatečný tiebreak do patnácti bodů. Že to vypadá příliš složitě?

Ano, opravdu nejde o nic jednoduchého. Ale přesně tohle se vékáčku povedlo před necelým rokem v Challenge Cupu 2022/2023, když po hladkém úvodním podlehnutí 0:3 na Menorce vypadalo všechno černě, aby druhý vzájemný mač přinesl jednoznačný triumf 3:0 a vzápětí právě i zisk zlatého setu. Španělské družstvo přitom nebylo vůbec špatné. Což není ani PAOK, jenž minulý týden bodově táhly smečařky Kashauna Anita Williams z USA a Aleksandra Milanova z Bulharska. Tuhle dvojici potřebuje prostějovský mančaft lépe ubránit, zároveň musí sám častěji skórovat ve více hráčkách. To znamená, aby se k univerzálce Karin Šunderlíkové a blokařce Veronice Trnkové přidaly další plejerky.

Zejména smečařky, kterým se na půdě AC vůbec ofenzivně nedařilo. A zkvalitnění útočné fáze by mělo přinést i nastoupení zkušené brazilské smečařky Raquel Löff, jež na jihu Evropy z technických důvodů chyběla. V nejsilnější možné sestavě a při celkově kvalitním výkonu lze věřit, že totální obrat dvouzápasové série je uskutečnitelný. Samozřejmě i s hlasitou podporou fanoušky zaplněného hlediště.

V odvetě musíme hrát na hranici svých možností, využít domácího prostředí a zabojovat o postup. Čeká nás těžká úloha, ale půjdeme do toho a chceme se o úspěch porvat. Za Thessaloniki nenastoupila keňanská univerzálka Chepchumba, což je soupeřova nejvýraznější útočnice. Uvidíme, jestli přicestuje do Prostějova. Hlavně to však bude o nás, o naší produktivitě. Ať na podání, nebo v útočné fázi hry,“ řekl směrem ke čtvrtečnímu mezinárodnímu šlágru kouč VK Michal Matušov.

 

41 vk lista