Slavnostním koncertem Moravské filharmonie vyvrcholí 17. listopadu oslavy 450. výročí univerzity v Olomouci. Koncert se uskuteční v olomoucké Redutě od 19 hodin a bude také živě přenášen Českým rozhlasem na stanici Vltava. Zazní světová premiéra orchestrální suity, napsaná pro tuto příležitost. V roli sólistky večera se představí renomovaná česká houslistka Hana Kotková, Moravskou filharmonii povede přední český dirigent Tomáš Brauner.

„U příležitosti oslav 450. výročí od založení univerzity v Olomouci byla čtyřmi skladateli různých generací spjatými s touto institucí zkomponována společná čtyřvětá kompozice s názvem Templum Honoris, v českém překladu Chrám Cti. Inspiračním východiskem je oslavná hra, která připomíná jeden ze základních principů, na němž univerzita stojí, a tím je společné úsilí. Hlavním dramaturgickým záměrem byla snaha symbolickým způsobem poukázat na šíři záběru, rozmanitost kreativity a úhlů pohledů, které univerzita jako taková ve své podstatě představuje a u mladých lidí rozvíjí.“ říká ke světové premiéře úvodní skladby ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Dílo čtveřice olomouckých autorů Marka Keprta, Víta Zouhara, Jana Vičara a Tomáše Hanzlíka vzniklo na objednávku Moravské filharmonie a Univerzity Palackého speciálně pro tuto příležitost. V roli sólistky večera se představí přední česká houslistka Hana Kotková, která zahraje Koncert pro housle a orchestr č. 7 C dur moravského hudebního skladatele Antonína Vranického, který je rovněž absolventem olomoucké univerzity. Koncert uzavře 1. symfonie Dmitrije Šostakoviče, kterou skladatel napsal ve svých 19 letech jako absolventskou práci na Petrohradské konzervatoři. Již v době své premiéry měla skladba ohromný úspěch a dodnes je považována za jedno z nejlepších Šostakovičových děl a nejgeniálnější absolventský kompoziční výkon všech dob vůbec.