Ve chvíli, kdy profesionální kariéru ukončil Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, vyklidil český mužský tenis své pozice ve světovém žebříčku. V širší špičce se držel pouze Jiří Veselý, kterého ovšem často brzdily zdravotní problémy. Fanoušci kvitují dvojnásobný triumf národního týmu v Davis Cupu i skvělé výsledky jednotlivců na největších turnajích.

„Tomáš se v žebříčku ATP dostal na čtvrté místo, Radek byl osmý. Nahradit takové hráče je nesmírně obtížné. Trvá to roky, některým státům desetiletí,“ uvědomuje si na základě znalostí světového tenisu úspěšný manažer Miroslav Černošek, který je současně šéfem prostějovského tenisu. Umínil si, že se v tradiční líhni talentů pokusí vychovat nástupce bývalých hvězd. Cílem bylo dostat jednoho z mladíků do první padesátky pořadí ATP. „Zdálo se to jako velice ambiciózní, přesto se to povedlo. Jirka Lehečka se letos dostal až na devětadvacáté místo, což už je v tak obrovské tenisové konkurenci úspěch. Chtělo to trošku trpělivosti a obrovské množství práce řady lidí. Ale na to jsme v Prostějově zvyklí. Jsme takoví Stachanovci,“ usmívá se Černošek.

Lehečka ale není jediným tenistou Prostějova, který se dere do světového popředí. Skvělou sezónu má za sebou Jakub Menšík. Naděje s velkou perspektivou se už dostala do daviscupového týmu a přispěla k postupu do finálového turnaje. A dorůstají další, což potvrdilo vítězství Čechů v juniorském Davis Cupu, kde byli oporami Maxim Mrva a Jan Kumstát. „Oba jsou, stejně jako Kuba Menšík, našimi odchovanci. V Prostějově se narodili a naučili se hrát tenis. O něčem takovém jsem vždy snil, teď se mé přání plní. A vypadá to, že je ještě přehodnotím. Třeba začnu snít o tom, že zase jednou Davis Cup vyhrajeme a naši kluci v tom budou hrát hlavní roli. Myslím, že se to může podařit,“ věří Černošek.

 

 

47 lista mladez

 

47 lista star