Ani ve druhém prvoligovém derby sezóny nedokázal vyhrát domácí tým. Basketbalisté BCM Orli Prostějov prohráli s Olomoucí 64:73, když zápas ztratili v poslední čtvrtině. Utkání se hrálo v netradičním prostředí Národního sportovního centra, v němž domácí nedokázali najít střeleckou pohodu. Výrazně jim navíc chyběl nemocný kapitán Adam Klepač.

Lehce lepší vstup do utkání měli hosté z Olomouce, kteří v polovině páté minuty odskočili do čtyřbodového vedení. Orli odpověděli sérií osmi bodů v řadě, když se v rychlém sledu dvakrát trefil z dálky Müller a čtyři body přidal Nosek. V 8. minutě Jenčík upravil na 16:11 a rozdíl pěti bodů (20:15) vydržel až do konce čtvrtiny, přestože mohli hosté po nadějném brejku Tkadlece snížit.

Ve vedení se hráči Prostějova drželi také v dalších minutách, v jednom případě měli dokonce sedm bodů k dobru. Postupně se však začali stále více prosazovat hosté. V 15. minutě ještě Orli vedli 31:26, o dvě minuty později už ale Tkadlec srovnával na 33:33 a pak Grmolenský trojkou otočil skóre. V poločase bylo přesto vyrovnáno 38:38, o což se těsně před pauzou postaral Nosek, který proměnil tři trestné hody po faulu při střele z dálky.

Vyrovnaná bitva pokračovala také ve třetí desetiminutovce. Ani jeden ze soupeřů se nedokázal dostat do výraznějšího náskoku. Prostějovu se příliš nedařilo v útoku, kde basketbalisté často přišli zbytečně o míč. Celkově se dopustili třiadvaceti ztrát. Po jedné z nich na úplném konci čtvrtiny na 52:55 upravil Rous, společně s Grmolenským překvapivý lídr hostující sestavy.

V poslední periodě se už Orli do vedení ani jednou nedostali. Po trojce Müllera se sice ve 33. minutě přiblížili na bod, po dalších chybách v rozehrávce ale ztratili kontakt, a když tři minuty před koncem natáhl hostující Olbort vedení Olomouce na devět bodů, přišli domácí o zbytek nadějí na obrat.

 

BCM Orli Prostějov – Basketbal Olomouc

64:73 (20:15, 38:38, 52:55)

Nejlepší střelci: Nosek 18, Müller 14, Slavík 11, Havel, Komárek 5, Jenčík 4, Sabol 3, Kalisz, Kaštil 2, Varsík – Grmolenský 23, Tkadlec, Rous 14. Trojky: 6:9. Fauly: 15:16. Trestné hody: 10/14 – 4/8. Doskoky: 47:42.

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRA

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Během zápasu jsme udělali strašně moc chyb. Tak jsme hrát nechtěli. Volili jsme špatné rozhodnutí, ani v obraně to nebylo dobré. Rozhodla krátká pasáž v poslední čtvrtině, kdy nás Olomouc potrestala za naše vlastní hlouposti. Vypíchli nám míč, potrestali špatné postavení pod naším košem. Uteklo nám to během necelých dvou minut. Oboustranně to nebyl příliš hezký zápas.“