Páteční podvečer se v mnoha obcích prostějovského regionu nesl ve slavnostním duchu s rozsvícením vánočních stromů. Také ve Smržicích nezůstali stranou aktuálního dění a letitou tradici dodrželi pečlivě připraveným doprovodným programem. V něm hrály prim děti z místní mateřinky i základní školy.

V pátek 1. prosince odpoledne začalo i ve Smržicích hustě sněžit, ale v sedmnáct hodin se velké vločky ještě rozpouštěly na prosolených komunikacích. Děti i v tomto počasí zahájily svůj půlhodinový program plný vánočních koled a říkanek. Slovo si vzal i smržický starosta Aleš Moskal.

„Začíná nám adventní období a já jen doufám, že i při tom všem předvánočním shonu si najdete čas jeden na druhého, na své rodiny, přátele i kamarády a alespoň na chvilku se zastavíte vzájemně si popovídat nebo si zajedete do města na punč. Věřím, že se všichni v klidu a pohodě dobereme toho krásného dne, na který se těší zejména naše děti. Tedy Štědrého dne. Jménem svým, ale také jménem obecního úřadu a všech obecních zastupitelů bych vám všem chtěl popřát klidné vánoční svátky a do nového roku hlavně zdravíčko. My si za chvíli rozsvítíme naše smržické vánoční stromky a věřím, že se vám budou líbit,“ řekl před návštěvou zhruba tří set obyvatel Smržic starosta Aleš Moskal.

Děti z místní mateřinky a základní školy následně odpočítaly od desíti k jedné a přímo před budovou obecního úřadu se rozsvítily hned dva krásné smrčky. „Jsou to sice ještě malé stromky, ale naše,“ prohodil jeden z přihlížejících mužů.

Návštěvníci slavnostního rozsvícení vánočních stromků mohli ještě navštívit otevřenou školu, aby se zúčastnili vánočního jarmarku. V nabídce byly výrobky, které pocházely přímo od šikovných smržických dětí.