Ani ve druhém utkání čtvrtfinálové série extraligy žen ČR 2023/24 se prostějovské volejbalistky nevyvarovaly zbytečného dramatu. Stejně jako předtím na vlastním hřišti prohospodařily i na tom olomouckém vedení 2:0 na sety, ve čtvrtém jim nestačil ani zdánlivě rozhodující náskok 22:16. Hrozba srovnání zápasového stavu však favorizovanou družinu natolik vyburcovala, že tiebreaku kralovala totální dominancí 15:5! Uf, to byla úleva...

Vékáčku utekl začátek střetnutí (3:0), ale úvodní ztrátu rychle dohnalo (4:4). Navíc netrvalo dlouho a favoritky šly zlepšovaným výkonem nahoru, když zatlačily podáním i útokem (7:10). Náskok pak trpělivě udržovaly, koncentrovaným přístupem nenechaly soupeřky dlouho ani jednou přiblížit na rozdíl méně než dvou bodů. A zdálo se, že bez větších problémů dotáhnou zahajovací část do příznivého konce. Komplikace nastaly v důsledku nevynucených chyb až před finišem (15:20 – 22:23), nicméně drama se povedlo těsně ustát – 23:25.

Určitou nejistotu nechal hostující tým zkraje druhého dílu za sebou, naopak dobrou hrou opět získal náskok 1:3 a 3:6. Ofenzivně se nejvíce prosazovala mladá Josefína Smolková, ovšem střídavě se přidávaly všechny její parťačky. Přesto Čadovy svěřenkyně nenabíraly výraznější převahu v důsledku zbytečných zaváhání ve spíše příznivých situacích. Bojující Šantovka toho využila nejprve ke snížení (5:6), poté k vyrovnání (10:10) a vzápětí i k obratu (13:11). Naštěstí se mančaft kapitánky Simony Bajusz okamžitě vzpamatoval. Pomohlo střídání Michaely Smolkové za poněkud trápící se Milicu Tošič, několikrát za sebou výborně zasmečovala Klára Faltínová. Leč rychlá zpětná otáčka na 13:15 nebyla ještě klíčová, to až báječný sprint s pomocí servisu Raquel Löff z 20:19 na 20:23, posléze 22:25.

Hned v nástupu do třetího dějství pro změnu zabralo úpéčko, navíc tentokrát velmi razantně především zásluhou ostrého podání a pevných bloků (6:1). Důležité bylo, že vzrostlé manko prostějovský kolektiv bleskově téměř smazal šňůrou čtyř výměn za sebou na 6:5. Byť se následně nevyvaroval občasných nedorazů či minel, dokázal do nerozhodného skóre 13:13 držet krok. Pak nastal značný propad, čehož rivalky pohotově využily (16:13, 19:15, 23:19). A nabranou výhodu již nepustily, ačkoliv parta VK odvrátila tři setboly (24:21 – 24:24). Čtvrtý nikoliv – 26:24.

Mač tedy pokračoval, a to pod taktovkou papírově silnějšího celku. Ten šel novým herním progresem dopředu 4:7, mírnou převahu potom hájil díky zlepšené přihrávce i útoku. Sice se dlouho nedařilo využívat opakovaných šancí k většímu odskočení, ale počínaje ciframi 11:13 to ženy v růžových dresech dokázaly (13:19). Aby tím zdánlivě bitvu s definitivní platností zlomily ve svůj prospěch. Jenže Olomoučanky v úplné koncovce nadmíru nebezpečně dotahovaly (16:22 – 22:23), vyrovnaly zlikvidováním dvou mečbolů (22:24 – 24:24), odvrátily další tři a samy svůj druhý proměnily – 30:28.

Opakoval se tudíž scénář z předchozího vzájemného střetu, kdy Univerzita Palackého též zrušila dvousetový zásek. Řada teď byla na druhém družstvu dlouhodobé části soutěže, aby se vzpamatovalo a ukázalo, na co opravdu má. Což vyšlo, jeho pozvednutí výkonu totiž bylo tentokrát trvalé. Pomohl skvělý start do tiebreaku (1:4), rozhodl trhák při podání Tošič ze 4:6 na 4:10. Zbytek boje si pak hostující ansámbl suverénně pohlídal – 5:15 a 2:3! 

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Jan Drešl – hlavní trenér Šantovka Olomouc UP

„Zápas asi stejný jako v Prostějově. Prohrávali jsme 0:2 a srovnali na 2:2, ale pátý set totálně vypustíme, vypadneme z tempa a prohrajeme. Holky bojují, makají a odjezdí to, ale máme úzký kádr, táhnout to tři měsíce v osmi lidech jsou vlastně od nich neskutečné výkony.“

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„Myslím si, že Olomouc od třetího setu vynikajícím způsobem bránila a postupně se dostávala přes nás. My jsme měli problémy s blokováním a zvítězili jsme díky lepšímu útoku. V utkáních je hodně chyb, hráčky jsou pod tlakem, z toho ty chyby pramení. I když jsme věkově starší, tak chyby také děláme, a proto jsou ty zápasy tak vyrovnané.“