Už deset let táhnoucí se kauza prodeje ptenského zámku, který je v majetku statutárního města Prostějova, snad konečně spěje do zdárného konce. Prostějovští radní dotahují do finále dohodu o pozemcích kolem celé nemovitosti s Obecním úřadem Ptení a zároveň registrují už tři zájemce o koupi objektu!

V září loňského roku Večerník informoval, že do snah vedení magistrátu Statutárního města Prostějova prodat konečně polorozpadlou usedlost se vložila obec Ptení. Šlo totiž o pozemky kolem zámku. Jak nejčtenější periodikum v regionu informoval první náměstek primátora Prostějova, dohoda se blíží. „Chtěli bychom vyhlásit záměr prodeje zámku, předtím ovšem ještě chceme společně s vedením Ptení dořešit některé majetkoprávní záležitosti ohledně pozemků v okolí. Obec má zájem o směnu míst, které by měly zůstat v jejich vlastnictví, a tím by měly i nadále být také pozemky veřejnými. S tím samozřejmě souhlasíme. Předběžnou dohodu o směně pozemků máme. Jakmile dojde ke schválení směny s obcí Ptení, pak můžeme vyhlásit záměr prodeje,“ okomentoval současnou situaci Jiří Pospíšil.

Večerník zajímalo, zda ještě trvá zájem o koupi zámku? „V předchozích měsících probíhala jednání se třemi vážnými zájemci o koupi zámku ve Ptení. V tuto chvíli máme od všech žádosti na magistrátu. Jak jsem již podotkl, směna pozemků s obcí Ptení by neměla být problémem, pak bude ovšem záležet na tom, jestli se do vyhlášeného záměru někdo z žadatelů opravdu přihlásí. Pokud ano, pak nevidím problém celou záležitost v letošním roce dořešit,“ vyhlíží do budoucnosti s optimismem první náměstek Statutárního města Prostějov.

V to doufá i starosta Ptení. „Zámek je dominantou obce. A nechceme, aby spadl. Stavba je ve stále horším stavu, pomalu odpadává zdivo. Chceme tedy, aby se vše konečně vyřešilo,“ uvedl pro Večerník Jiří Porteš. A přislíbil budoucímu majiteli pomoc. „Když bude dobrý záměr, rádi budeme v součinnosti. Zatím nám ale nikdo nic moc neřekl a nepředstavil, co by se zámkem měl v plánu,“ konstatuje ptenský starosta.