V nejkratším možném čase, tedy 3:0 na zápasy, vyřadily volejbalistky VK Prostějov ve čtvrtfinále extraligy žen ČR 2023/24 rivalskou Olomouc. Zatímco v úvodních dvou střetnutích prestižní série měly nemalé potíže (3:2, 3:2), třetí duel už ovládly výborným kolektivním výkonem. A postup mezi nejlepší kvarteto elitní české soutěže byl na světě.

Úterní mač v Národním sportovním centru PV přitom neměl hladký průběh celou dobu. Ve všech třech sadách domácí mančaft prohrával: v prvním 10:13, ve druhém 9:10 a v posledním 10:13 i 17:19. Pokaždé však nepříznivý vývoj svým výrazným zlepšením nekompromisně otočil, doslova smrtící měl přitom koncovky. Tam územně blízké konkurentky vždy nemilosrdně zničil.

Opřít se mohl o veškeré herní činnosti v čele s vynikající obranou na síti, kde vyprodukoval sedmnáct bodových bloků! „Už v minulém utkání jsme hráli dobře takticky, akorát provedení, co se týče bloků, se nám úplně nedařilo. Naopak dnes to byl blokařský koncert. Hráčky jsme v přípravě upozornili, aby tuhle činnost prováděly technicky lépe, ukázali jsme si to na tréninku. A vyplatilo se,“ pochvaloval si kouč vékáčka Miroslav Čada.

„Kvalitní obrana byla tentokrát klíčová, a to jak na síti, tak v poli. Ubránili jsme všechny protihráčky,“ konstatoval Čada s tím, že Šantovka celkově platila – navzdory úzkému kádru i mnohem nižšímu postavení v tabulce – za velmi nebezpečného protivníka. „Olomouc byla těžký soupeř. S nadšením bojovala, neměla co ztratit, působila sehraným dojmem. Nicméně ve třetím vzájemném utkání se už víc projevila vyšší volejbalová kvalita na naší straně.“

Přesvědčivé vyznění úterního večera před televizními kamerami SPORTY TV nejvíc ovlivnil fakt, že se dařilo všem prostějovským plejerkám, jež nastoupily v základní sestavě (bez jediného střídání). Excelentně zahrála střeďačka Raquel Löff (13 bodů včetně 7 bloků, celková užitečnost +12), útokem nejvíce skórovaly smečařky Klára Faltínová a Josefína Smolková s univerzálkou Milicou Tošič, která šla v porovnání s předchozím střetem na olomoucké půdě pronikavě nahoru.

Parádně se činila i nahrávačka Simona Bajusz a hlavně skvělým podáním (tři esa) přispívala blokařka Veronika Trnková. „I když jsme měli v prvních dvou zápasech čtvrtfinále problémy, postupujeme nakonec 3:0 na zápasy velice dobrým výkonem na závěr série. Takže spokojenost, teď aspoň máme prostor i čas se důkladně připravit na semifinále,“ pravil Čada již s výhledem ke druhému kolu extraligového play-off, kde Hanačky změří síly s Libercem.