Toto vzalo poměrně slušný spád. Už letos v létě by se měl začít stavět zbytek cyklostezky Romže, který ve finále propojí Konici s Prostějovem. Pozoruhodný projekt, o němž se poprvé nahlas začalo hovořit už před více jak 15 lety, by se tak měl konečně stát realitou! Vedení Konice již má nejen připravený podrobný plán, ale dokonce i přislíbené finance z dotací. 

 

Pokud cestujete vlakem z Kostelce na Hané do Konice, nepochybně vám učaruje krajina, kterou projíždíte. Díky tomu vznikl nápad na vznik cyklostezky Romže. Trasa, jež by vedla po katastru Kostelce na Hané, Bílovic, Lutotína, Hluchova, Zdětína, Ptení, Přemyslovic, Stražiska a Konice, zůstávala několik let pouze v hlavách nemnoha nadšenců. Peníze na přípravu projektu totiž byly před zhruba 15 lety rozkradeny.

Projekt cyklostezky Romže začal vstávat z popela zhruba před čtyřmi lety. Tehdy byla podepsána smlouva o spolupráci mezi všemi dotčenými obcemi a soukromými majiteli. V září 2022 se podařilo udělat další důležitý krok, když byla dokončena projektová dokumentace. Jenže k její realizaci chybělo to nejdůležitější: peníze. I to se nyní zřejmě podařilo vyřešit. „Měli bychom získat dotace z fondu IROP. Díky tomu plánujeme začít cyklostezku stavět už začátkem letošního léta. V současné době probíhá výběrové řízení na stavební firmu, která by ji měla vybudovat nejen u nás, ale také na katastrech Stražiska, Ptení a Zdětína,“ potvrdil konický starosta Michal Obrusník, podle něhož by náročný projekt mohl být dokončen už v závěru příštího roku, případně na jaře roku 2026. „Stezka z Konice povede kolem mlýna za městem, pak lukami do Křemence, kde využijeme protipovodňový násep, jenž tam byl v minulosti udělaný. Přes Křemenec se dostaneme dál podél potoka Romže do Čunína, kde využijeme místní komunikace, a za Čunínem se dáme směrem k Čertovým rybníkům. Za nimi postavíme rovněž nový úsek,“ popsal Obrusník s tím, že u Čertových rybníků musela proběhnout směna pozemků. „Původně tam měl výstavbu řešit soukromý vlastník, nakonec to ovšem bude město,“ upřesnil Obrusník, který si přípravu a realizaci cyklostezky Romže vzal skutečně za své. „Vybudování nové stezky by mělo podpořit nejen cykloturistiku, ale přispěje i k lepší bezpečnosti cyklistů a umožní snadnější dojezd zaměstnanců do práce,“ odůvodnil konický starosta.