Zajímavou možnost, jak se vzdělávat i ve věku vyšším než středním, přináší klasicky Univerzita třetího věku. Ta je určená pro všechny, kteří mají zájem si rozšířit obzory a získat informace o určitých osobnostech, věcech nebo historických obdobích. V Prostějově je možné navštěvovat od roku 2017 Virtuální univerzitu třetího věku. A ta pokračuje i v aktuálním školním roce. Přihlášky na semestr, který začal 1. února je možné posílat až do 26. února.

Tentokrát si pošmáknou hlavně zájemci o historii. „Pro následující semestr jsme zvolili téma Rituály evropských královských rodů. Přiblížíme si evropské královské rodiny devatenáctého a dvacátého století, jejich zakotvení v historii a také důležité životní události. Provázet nás bude historik Slezského zemského muzea v Opavě Kamil Rodan,“ prozradili představitelé knihovny.

Obvykle ale knihovna nabízí univerzitu třetího věku formou přednášek naživo. Bohužel kvůli koronaviru se mění vše, i způsob provedení vzdělávání pro nejstarší. „Je nám to velmi líto, ale kurz probíhá čistě virtuálně. Studenti dostanou odkaz na videopřednášku a další materiály potřebné ke studiu. Přednášky sledují doma a samostatně si také vyplní závěrečné testy,“ říká ředitel Městské knihovny Prostějov Aleš Procházka. „A nemusíte se obávat přílišné náročnosti – kurzy jsou tvořené přístupnou, populárně naučnou formou, testy jsou spíše motivační a při jejich odpovídání můžete využívat všech studijních materiálů. Je ovšem nutné, aby studenti ovládali základy práce na počítači a měli možnost připojení k internetu,“ vzkázal.

Semestr končí 30. dubna a ke studiu se zájemci musí přihlásit osobně v knihovně. Je třeba zaplatit registrační poplatek 300 korun. Knihovna nabízí možnost si první lekci nezávazně vyzkoušet a až poté se rozhodnout, zda bude zájemce ve studiu pokračovat. Bližší informace je možné zjistit na telefonu 582 329 662 nebo webu prostějovské městské knihovny.