Přišel, viděl, zamiloval se a začal spravovat. Takový je v krátkosti příběh Petra Buriana, který před více než před dvěma a půl lety koupil bývalý mlýn v Hradčanech. A rozhodl se, že jeho dosud spíše smutný osud – budova dlouho chátrala – změní. Od té doby už zde uspořádal několik akcí a opravdu bohatý program chystá i na letošek.

 

„Každých čtrnáct dní počítám s letním kinem. Uvažujeme o rozšíření na pátky a soboty. Jedno promítání by bylo klasické, druhé pak muzikální nebo přenosy koncertů,“ prozradil Večerníku Petr Burian. Filmové promítání podpoří i účastí režiséra. „Budeme taky mít sraz s režisérem Zdeňkem Troškou. Přijede třiadvacátého července na dvouhodinovou besedu o filmu Slunce, seno. Večer proběhne promítání se Slunce, seno, jahody. Celý víkend bude pro návštěvníky vyplněný soutěžemi a bohatým programem,“ zve do mlýna.

To ale není zdaleka vše. V průběhu léta nabídnou ve mlýně pestrou paletu akcí. „Máme v plánu čtyři velké akce. Třeba mezi desátým a třináctým červnem sraz patinovek a bastlů. Opět ho chceme pokrýt místními surovinami od nás nebo od sousedů,“ připomněl počin, který už se v areálu mlýna odehrával. Sám Petr Burian se pohybuje ve světě motorů, jeho vášní jsou třeba československé a americké stroje. Což se ukáže i na dalším podniku. „V září uspořádáme ve stylu Made in USA sraz amerických motorek, aut, uděláme hamburgery, barbecue. A v plánu je videomost do Los Angeles,“ prozradil nemalé cíle pro blížící se období.

Mlýn s okolím ale dozná i stavebních změn. Kromě prací na interiéru se totiž posunou i ty vně mlýna. „Pracujeme na hi-tech kadibudkách. Nechceme zde už toi toi. Na první pohled to budou klasické kadibudky, vnitřky nabídnou standardní toalety, jedna bude dokonce s mramorovou deskou. Aby to byl takový kontrast,“ slibuje větší pohodlí návštěvníkům. A příjemné překvapení chystá pro děti. „Největší novinkou bude letos minizoo, kterou dala dohromady manželka. Máme tam kozy, ovce, malá prasátka, děti budou mít možnost se na ně podívat, pohladit si je,“ vzkazuje rodinám s malými dětmi. Petr Burian nyní doufá, že budou vládní nařízení k akcím během léta milosrdná. A že ty plánované přispějí jak k pohodě a spoustě zážitků, tak na další opravy mlýna, který je místní dominantou. „Děkuji všem kamarádům a sousedům, kteří nám brigádně s opravami pomáhají. A nejen to, zároveň nás ve vsi přijali. Bez toho by to prostě nešlo,“ vzkazuje Burian.