Nemáte rádi příliš velké „krpály“? A dáváte přednost spíše méně zalidněným oblastem? Pokud ano, už jen z těchto důvodů vám doporučujeme vyzkoušet stezky k hradu u Bílovic. Ani v jednom směru vás totiž nezklamou.

Oficiálně tyto trasy nejsou označeny jako naučná stezka. Přesto jí fakticky jsou. Stezky jsou značené speciální značkou, zároveň však je možné na nich najít řadu informačních tabulí. Jejich výhoda? Jsou velké a tím viditelné zdaleka, navíc pěkně zpracované. Nevýhoda? Jsou dost daleko od sebe. Takže se na další zajímavosti z oblasti hodně načekáte.

Pokud ale vytrváte, nebudete litovat. Stezky vás totiž provedou pěknou, nenáročnou a mírně kopcovitou krajinou. V tomhle ročním období přitom vězte, že vás čekají mnohé aleje a spousta krásně rozkvetlých stromů. V dalších týdnech a měsících cesty ocení třeba sběratelé lesních jahod a třešní.

Zpět ale k informačním tabulím. Co na nich naleznete? Například řadu zajímavostí o obcích Bílovice a Lutotín. A to informace jak k nejstarším časům (ostatně obec Lutotín svou historii píše už skoro 900 let), tak k modernějším dějinám. Prostor je ale věnován hodně i archeologii. Krajina kolem Bílovic-Lutotína byla osídlena už před tisíci lety. A po tehdejších obyvatelích zbyla řada nálezů v podobě keramiky či kostí, ale i hradiska, k němuž taky stezka vede.

V samém závěru – pokud se vydáte právě od Bílovic-Lutotína – vás přitom čeká několik zajímavých míst. Jednak je to hradiště nad Běleckým Mlýnem, v lokalitě je rovněž psí hřbitov. A pak je to sám Bělecký Mlýn, oblíbené letovisko. Nyní také známá restaurace, takže máte možnost i něco zakousnout. Hned vedle je ohrada – pokud budete mít štěstí, narazíte zde na koně či muflony. Že nemáte dost? Nevadí, naproti hotelu s restaurací je posilovna pod širým nebem.

Stezky ovšem nedoporučujeme v horším počasí. Velká část je sice asfaltovaná, nicméně o části to neplatí. A navíc většina trasy vede nechráněnou krajinou, takže by vás pořádně mohlo ofouknout. Pokud ale budete mít štěstí na počasí, je před vámi pěkný výlet, na který si jednou určitě rádi vzpomenete.

 

Naučná stezky k hradu u Bílovic

Umístění:        pole a lesy mezi Bílovicemi, Lutotínem a Běleckým Mlýnem

Vznik:             2020

Délka:             12,6 kilometru

Počet zastavení:         10

Téma:             příroda, historie, archeologie