Doba covidová prověřila po všech stránkách vztahy v rodinách. Někde se upevnily a jinde naopak došlo i na krev. To je případ mladé ženy a jejího tatínka bydlícího v jednom z domů v ulici Cyrila Boudy na sídlišti Hloučela.

Mladá žena měla vzít na svého otce nůž a ošklivě jej pořezat. Ten je přesto dle vlastních slov ochoten ji před možným vězením chránit. Proč?

V průběhu uplynulého „covidového“ roku prudce narostl počet případů domácího násilí. A nebylo vždy pravidlem, že by byl pachatelem muž... O události, k níž mělo dojít koncem letošního února na prostějovském sídlišti Hloučela, se Večerník dozvěděl od jednoho z našich čtenářů.  V panelovém domě ulice Cyrila Boudy dokonce tekla i na krev!

„Jeden ze známých chodí po sídlišti a chlubí se řeznou ranou. Způsobit mu ji měla jeho dcera, na niž byla v této věci již podána žaloba. On však tvrdí, že sedět nebude, protože změnil původní výpověď,“ prozradil nám muž, jehož identitu má redakce k dispozici. Z dalšího svědectví vyplývá, že při útoku mohl svoji roli sehrát i alkohol, s nímž měla mít žena dlouhodobé problémy. „Člověk nikdy neví, kdy může něco podobného zopakovat,“ podotkl s tím, že v minulosti už k podobným činům měla sklony. V těchto dnech zůstává pachatelka trestného činu na svobodě, měla být normálně chodit do práce za pokladnu nejmenovaného prostějovského supermarketu...

Žaloba byla podána

Jak se Večerníku podařilo zjistit, celá záležitost má skutečně svůj reálný základ. „Mohu potvrdit, že v případě možného napadení otce vlastní dcerou byla podána žaloba k Okresnímu soudu v Prostějově,“ uvedla státní okresní zástupkyně Naděžda Kezniklová. „Věc není zcela jednoznačná a nelze předem odhadnout, jak vše skončí. Záležet přitom bude zejména na shromážděných důkazech a výpovědích svědků,“ přidala.

Má co skrývat?

Rozhodně se přitom nejedná o ojedinělý případ domácího násilí. Těch dlouhodobě přibývá, během uplynulého roku se jejich počet u nás měl zvýšit o celou polovinu. Stále běžnější přitom je, že policisté do stejné domácnosti vyjíždí i několikrát týdně. Situace se vždy na nějaký čas uklidní, oběti se nechají uchlácholit a vše vyzní do ztracena.

Netrestané násilí se postupem času stále stupňuje a může skončit i smrtí oběti. Bylo tomu tak i v případě paní A. a jejího tatínka? Pokud on sám skutečně je připraven vzít svoji původní výpověď zpět, pak za tímto krokem mohou stát dva základní důvody. Buď on sám má co skrývat, nebo za vším stojí jeho ochranitelská láska. Ta ovšem obvykle k ničemu dobrému nevede.

„Násilníci se po incidentu většinou začnou chovat vzorně a slibují, že už to nikdy neudělají. Svoji roli hraje i to, že obzvláště ženy, které bije jejich partner, si říkají, že si za to vlastně mohou samy. Agresor je dokáže přesvědčit, že všechno příkoří činí pro jejich vlastní dobro a že si je vlastně zasloužily,“ vysvětlil již v minulosti státní zástupce Ivo Černík, z jehož dlouhodobých zkušeností vyplývá, že psychický nátlak i fyzické násilí se postupem času vždy neustále stupňují a vše může vyvrcholit i tragicky. 

Co přesně se za zdmi panelového bytu stalo, nevíme. Zahalen rouškou tajemství zůstává i důvod sporu, který vyvrcholil až v bodnutí nože a krveprolití. Stejně tak se rozcházejí výpovědi o kladném či záporném vztahu otce s dcerou. Jasněji by mělo být už brzy.

Soud v tomto případě nařídil hlavní líčení na úterý 8. června. A Večerník bude u toho!