Pouze jedna členka mládežnické dívčí reprezentace České republiky v boxu se vydala na mezinárodní turnaj do maďarského Egeru. Claudia Tóthová (váhová kategorie do 54 kilogramů) však svou účast přetavila v suverénní triumf.

„Šlo o sedmdesátý ročník tradičního klání, které nese jméno G. Bornemissza. Je to áčkový turnaj AIBA nejvyšší kategorie pravidelně pořádaný k výročí zastavení vpádu Osmanů do Evropy. Tentokrát se zúčastnilo třináct zemí: Maďarsko, Česko, Slovensko, Polsko, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Rumunsko, Moldavsko, Francie, Belgie, Finsko a Kypr,“ pověděl Večerníku trenér národního výběru dívek ČR Martin Klíč po návratu z krásného historického města.

Jeho reprezentační svěřenkyně, stříbrná medailistka z loňského mistrovství Evropy juniorek, své váze v Egeru dominovala. „Clauda vyhrála semifinále nad Bernadette Bagi i finále proti Viktorii Pálfy jasně 5:0 na body výrokem všech rozhodčích. V konfrontaci s oběma domácími soupeřkami byla jednoznačně lepší a spravila si chuť po rychlém vyřazení na nedávném světovém šampionátu,“ zhodnotil Klíč.

Pro Maďarsko šlo o jednu z prvních sportovních akcí po více než ročním uzavření celého státu před okolním světem kvůli koronaviru. „Otestovali jsme dvě možné soupeřky pro letošní juniorskou Evropu, na kterou se Clauda dlouhodobě připravuje. A znova se ukázalo, že když je psychicky v pohodě bez nervů ze stresu, boxuje výborně. Jen musí ukočírovat hlavu, psychiku,“ upozornil kouč.

Další akcí tuzemského nároďáku talentovaných boxerek je koncem tohoto týdne třídenní tréninkový kemp v maďarské Tatě se sparingy proti tamním bojovnicím. Později v červnu pak přijde na řadu mezinárodní turnaj v srbské Subotici.