Potřetí Olomoucký kraj rozesílal dotace provozovatelům obchodů. Přednost měli na obcích do 500 obyvatel a tam, kde jiná prodejna není, přičemž bez dotací by jí hrozil zánik. Zájem ze strany obcí byl opět vysoký. Některé se ozvaly zatím v každém roce, další se přidaly poprvé. „Olomoucký kraj schválil pro dotační titul Podpora venkovských prodejen částku ve výši 3 miliony korun. Celkem bylo hodnoceno 50 žadatelů o poskytnutí dotace,“ uvedla mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

Mezi žadateli bylo i několik obcí z Prostějovska. Dotaci nakonec získali všichni žadatelé, což na Prostějovsku znamenalo deset obcí, Otinoves je namátkou jednou z nich. Ta patřila k největším žadatelům v regionu, nakonec získala 160 tisíc korun. „Pro nás je prodejna důležitá. Chceme, aby základní služby byly dostupné a aby si nejen místní mohli potraviny zakoupit, proto podporujeme jednak prodejnu, jednak regionální potraviny v mlékárně. Proto už několikátým rokem ji podporujeme a v každém roce jsme úspěšní,“ uvedl starosta obce Petr Kolář.

Obce žádaly na proplacení různých nákladů, ať už se jednalo o energie nebo prodejce. Celkově jen ty z Prostějovska obdržely necelý milion korun. Ani podpora kraje však zákonitě neznamená, že se obchody udrží nebo že dojde k jejich obnovení. Příkladem je třeba Hluchov, kde prodejna vzdor dotaci od kraje po necelém roce skončila. A nepodařilo se obnovit ani obchod v Bukové. „Divil jsem se v případě Coopu, že jeho provozovatelé neměli zájem. Přitom nabízíme podporu ve výši sto tisíc korun,“ smutní Milan Kolísek, starosta Bukové. Problémem jsou totiž často nejen peníze, ale také malá ochota obchodníků prodejnu v menších vesnicích provozovat.

Obce podpořené z dotace na obchody:

(částka v tisících korun)

Ondratice       240

Prostějovičky  208

Otinoves         160

Dobrochov     160

Alojzov           144

Suchdol          100

Pavlovice        60

Hradčany-Kobeřice    60

Bílovice-Lutotín         50

Skalka 40