Po náročném dni uléháte s úlevou a očekáváte, že si odpočinete, načerpáte energii, ale obtížně usínáte, v noci se probouzíte a už nemůžete znovu usnout. Nespavost způsobuje podrážděnost, zhoršenou koncentraci a špatnou náladu. Zhoršuje se i pracovní výkonnost. Tak tohle občas zažívá každý. Pokud se to ovšem děje noc co noc po delší dobu a člověk spí méně než pět hodin, tak dochází k vážnějším problémům – psychickým poruchám a poruchám vnímání. Nenechejte problém s nespavostí zajít tak daleko. Příčin může být celá řada. V dnešním druhém díle tohoto seriálu se podíváme na jednu z nich.


Číhá na nás všude, má na nás neskutečný vliv, ale přesto ho nevidíme. Co je to? Ano, někdo možná uhodl, je to všudypřítomný elektrosmog. Zatímco spíme, tak mobil, televize a další zařízení nikdy. Chytré telefony, notebooky, ale třeba i dětské chůvičky, všechna tato zařízení vyzařují elektromagnetické záření. Bohužel stále hojně platí, co nevidíme, tomu nevěříme. Avšak zdání klame. Moudré přísloví ne nadarmo říká, že stokrát nic umořilo osla. Je mnoho faktorů, které přispívají k nespavosti či nemocnosti. A elektromagnetické záření je právě jedním z nich…
Mnozí z nás si jen stěží dovedou představit život bez mobilního telefonu, avšak je namístě se zajímat o možná rizika, která mobily a další zařízení mohou způsobovat. V dnešní době tuto techniku považujeme za samozřejmou, a to natolik, že už ani nevnímáme, spíše ani nevíme, jak nám škodí. Existuje mnoho výzkumů, které jejich škodlivost na naše zdraví dokazují. Jednak se tomu děje při dlouhodobém pobytu u těchto zařízení a jednak i při náhlém výskytu. Teprve však za nějakou desítku let poznáme, co tato technologie s námi udělala. Schválně. Kolik z nás spí s telefonem poblíž hlavy? Bohužel asi většina. Kolik z nás má televizi v ložnici? Snad méně než těch v případě telefonů. To vše má ale nepříznivý vliv na náš spánek. Pokud užíváte telefon jako budík, dejte si ho na letadlo nebo off-line režim, zkuste ale raději použít budík na baterky. Pokud už musíte mít mobil v ložnici, měl by být nejméně dva metry od postele. A jelikož i televize vyzařuje elektromagnetické vlny, i tam platí vzdálenost minimálně dva metry. Pokud zvládnete vypnout wifi, tak pro sebe i své okolí uděláte víc, než si myslíte, škodlivý totiž není sám internet, ale bezdrátové připojení mikrovlnami.
Pamatujte si, že vše, co odebírá elektrický proud, tak vytváří elektromagnetické pole. Takže alespoň při spánku udělejme vše pro to, ať spíme kvalitně a zdravě. Dlouhodobé následky na lidský organismus se stále zkoumají a seznam chorob je opravdu dlouhý. Od nespavosti, neplodnosti, infarktů až po rakovinu. Vyvarujte se také telefonování a sledování televize před spaním. Mobilní telefony blokují tvorbu melatoninu, který ovlivňuje spánkový cyklus. Žijeme však v době, kdy se těmto vlnám nejde vyhnout. Pokud žijeme ve městě nebo někde poblíž, jsme vždy pod vlivem mnoha vln, které lidské tělo v určité míře absorbuje, ukládá se totiž do našich tkání. Stačí mít souseda s wifi za stěnou vaší ložnice, ale s tím se bohužel nedá nic dělat. Otázkou také je, co s námi dělají a jak pracují chytré hodinky, které dnes již mají i děti. To se ale projeví až za nějakou dobu. Nicméně záření je kolem nás opravdu více než dost. Zbavte se tedy elektrosmogu v ložnici a dopřejte si kvalitní spánek a obstojnou imunitu, mějte alespoň v noci telefon od těla co nejdále, nejlépe i vypnuté lampičky ze zásuvky u nočního stolku. Nic vás to nestojí, tak proč to preventivně neudělat. Existují stínicí textilie, kameny, orgonity a různé odrušovače. Někdo jim věří, jiný ne, ale lepší je udělat něco než nic.

Tematickou stranu SERVIS PRO ŽENY můžete najít v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 14. června