Zdejší zastupitel za hnutí Na rovinu! a spoluzakladatel Pirátské strany v Prostějově Petr Kapounek má problém.

Zatímco velkou politickou kariéru začal příchodem na ustavující zastupitelstvo v mastných riflích a špinavé mikině, aktuálně je v nemilosti kvůli staženým kalhotkám své spolustraničky, díky čemuž se s ním de facto přestalo počítat na významné funkce...

Dominik Feri není jediným politikem, na kterého dolehl sexuální skandál! Prostějovský zastupitel za hnutí Na rovinu! a zakladatel Pirátské strany v Prostějově Petr Kapounek se o tom rozhodl povyprávět. Když jej vloni na podzim šéf Pirátů a možný budoucí premiér České republiky Ivan Bartoš vyloučil z prvního místa kandidátky před volbami do Zastupitelstva Olomouckého kraje, mnozí to přičítali politickým důvodům. Pravda byla ale úplně jinde. Sám Kapounek na svém facebookovém profilu přiznává, že se jej Piráti snaží zlikvidovat! Ale kvůli čemu? Kapounka totiž přemohly sexuální choutky a před pár lety na jedné z politických schůzí stáhl kalhotky své pirátské kolegyni! Ta jej později udala za sexuální obtěžování. Vedení Pirátů nelenilo a Kapounka odstavilo z vedoucích pozic ve straně. Jak to tedy vlastně bylo?

Vloni měl Prostějovan Petr Kapounek být na kandidátní listině Pirátů a Starostů jedničkou do Zastupitelstva Olomouckého kraje. A dnes už po výsledcích voleb víme, že se mohl stát hejtmanem místo Josefa Suchánka. Nestal, protože před krajskými volbami byl pro veřejnost z neznámých důvodů stažen z čela kandidátky. Teprve až minulý týden pozadí celé rošády prozradil Kapounek na svém facebookovém profilu.
Současný prostějovský zastupitel za hnutí Na rovinu! zveřejnil sáhodlouhé vyjádření, v němž zřetelně rozebral svoji situaci u Pirátů a také ze svého pohledu popsal, proč své stranické kolegyni na jedné z pirátských konferencí stáhl kalhotky! „V roce 2019 vrcholila příprava na krajské volby nejen v Olomouckém kraji. Byl jsem zvolen lídrem kandidátky Pirátů a STAN a začal jsem se připravovat na nelehkou úlohu. Tato příprava ale neměla dlouhé trvání. Na schůzích k sobě projevovali silnou náklonnost a blízkost koordinátor pirátské kandidátky a jedna členka, o které delší čas nebylo vidu a slechu, ale působila už nějaký čas v kontrolní komisi strany. Zanedlouho poté mi volal koordinátor s tím, že ona chce něco řešit na příští schůzi a jestli vím co. Řekl jsem, že vím a ať si to řeší. Věděl jsem, že se nestalo nic, co by byl nějaký závažný problém. To jsem ovšem netušil, jaký problém z toho lze udělat, když se chce,“ začal své vyprávění Petr Kapounek a vzápětí popsal situaci okolo svého vyloučení z kandidátní listiny pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje na podzim 2020. „Už na konci roku 2019 proběhla schůze Pirátské strany a po projednání všech bodů přišel bod s názvem ‚interpelace na lídra‘, který právě ona dáma po předchozích konzultacích s koordinátorem navrhla. Tento koordinátor ‚použil‘ tuto mu blízkou slečnu o nějaký čas dříve k likvidaci předsedy jednoho místního sdružení v Pardubickém kraji, protože mu nechtěl přijmout za člena jeho kamaráda. Tehdy vystavila svou ‚obžalobu‘ na mě na tom, že jí údajně měla vzniknout psychická újma. Už tehdy jsem tušil, že tak mluví záměrně. Proto jsem v reakci sdělil, že ať si pak každý samostatně vyslechne její verzi a mou verzi a udělá si svůj obrázek sám. Přišlo mi nevhodné to tam rozebírat do detailů a vytvářet nějakou hádku. Zároveň bylo vzneseno obvinění, že se dotyčná obává, že bych prý mohl po zvolení na krajském úřadu někoho obtěžovat, tak že proto to otevírá v souvislosti s kandidaturou,“ uvedl na svém facebookovém profilu Kapounek.
Ono obvinění se týkalo tématu údajného sexuálního obtěžování, Petr Kapounek měl podle výpovědi nejmenované kolegyně ji na schůzi pirátské partaje obtěžovat, dělat nemravné návrhy a dokonce jí také stáhl kalhotky! Prostějovský zastupitel to ve svém prohlášení nepopírá a přidává svůj popis celé situace, po které byl vyloučen z kandidátní listiny Pirátů a Starostů před krajskými volbami. „Zhruba tři roky před zmíněným okamžikem jsme spolu s tou slečnou občas trochu flirtovali, ona měla svoje trable ve vztazích, já taky. Dokázala se tvářit jako docela fajn holka, koketovali jsme s myšlenkou, že spolu možná někdy budeme chodit, ale teď ne, protože teď je zadaná. Nic vážného, jen řeči. Vyšli jsme si na víno, a dokonce už tehdy při procházce parkem na mě měla jistý návrh, který jsem raději ignoroval, a dnes vím, jak sakra dobře jsem udělal. Nicméně věřil jsem jí a nepodezříval jsem ji, že je zlá. To byla chyba, protože indicií jsem měl dost. Zhruba rok poté jsem měl takové víc ‚free‘ období. Byl jsem trošku rozčarován ze vztahů a byl jsem na některé slečny trochu drzejší. Nebyla to špatné strategie, protože některé slečny si na tu drzost prostě potrpí a pokud drzý nejste, mají vás za nulu. Nikdy bych se ale nesnížil k tomu, z čeho dnes viní Dominika Feriho, abych nějakou slečnu urážel, shazoval nebo k něčemu nutil. Vždy jsem měl své hranice,“ ujišťuje Petr Kapounek, který se vzápětí věnoval incidentu se sexuálním podtextem, jenž ho stál vyšší politickou kariéru. „Zhruba rok a půl před okamžikem, kdy se otevřela tato kauza, jsem byl na stranickém zasedání. Bylo to v létě 2018. Byla to normální schůze v krajském pirátském centru, seděli jsme všichni u stolu, atmosféra byla uvolněná, jako vždy. Nedával jsem velký pozor, protože mou pozornost upoutala ona. Měla totiž moc hezký šaty, celkově jí to slušelo, což u ní vlastně nebylo neobvyklé. Psal jsem jí nějaké zprávy. Ano, bylo to z mojí iniciativy. Ano, byl jsem trochu drzejší, měl jsem takové období, ale reakce slečen byly tehdy spíše pozitivní. Abychom si rozuměli – nebyl jsem v žádné funkci vůči této slečně. Nebyl jsem žádným jejím nadřízeným a nebyl jsem ani členem předsednictva kraje. Byl jsem stejný řadový člen jako ona. Takže prostě pokud spolu dva členové vedou nějakou lechtivou konverzaci, stěží jim to někdo přece může zakazovat a vydávat to za obtěžování. Sice mě odrážela s tím, že má přítele, ale jinak bylo vidět, že ji to baví, že se jí to líbí... Myslím, že byla zvědavá, kam to zajde. To mě překvapilo, protože ji znám a vím, že NE umí říct jasně a srozumitelně. Takže pro mě to byl signál pokračovat a zkoumat, co bude dál,“ popisoval pro něj osudové chvíle Petr Kapounek.
Hned na to se pustil i do vysvětlení, proč své stranické kolegyni stáhl kalhotky...! „V žádné případě jsem neusiloval v tu chvíli o sex nebo nějakou formu styku. Zkoušel jsem prostě v ní něco probudit a zdálo se, že se to daří. Protože měla hezkou sukni, flirt se točil kolem kalhotek. Chtěl jsem vědět, jakou mají barvu a nabádal jsem ji, ať si je sundá. Pak jsem jí napsal, že na ni čekám vzadu. Odešel jsem dozadu a stoupl si do uličky ke skladu. Po chvíli přišla, culila se. Řekl jsem jí, ať si stoupne přede mě. Učinila tak, zády ke zdi uličky. Chytil jsem ji za bok za sukni, tu jsem mírně přizvedl, chytil jsem jí přes tu sukni kalhotky a zatáhl dolů. Celou dobu neříkala nic, pak si vysmekla z kalhotek nohy. Nedošlo k žádnému obnažení ani k žádnému intimnímu dotyku, ač později tvrdila opak… Vypadala překvapeně a šla pryč. Byl jsem překvapen, protože to z mého pohledu byl obrat v tom, co dávala najevo. Ještě jsem jí psal, ať přijde ještě dozadu, že jí kalhotky vrátím a chtěl jsem se omluvit. Chápu, že odmítla. Chvíli jsme ještě seděli na schůzi a mám za to, že než odcházela, ještě jsem se omlouval. Ano, byl jsem drzý, bylo to nevhodné, překročil jsem hranice. Později jsem se za to znovu omlouval a znovu jsem to vysvětloval. Nebyl v tom žádný zlý úmysl, jen jsme měli jiná očekávání, což se později kvůli rozporům v její výpovědi potvrdilo,“ tvrdí Petr Kapounek.
Členka Pirátské strany poté prostějovského zastupitele a tehdejšího lídra kandidátky pro krajské volby obvinila ze sexuálního obtěžování. „Byla to prokazatelná lež, ale ne poslední. Do tohoto okamžiku jsem byl ochoten její tvrzení chápat. Ostatně postavil jsem se k tomu čelem s tím, že jde o nedorozumění, mrzí mě to, omlouvám se, ale domnívám se, že to na mou schopnost výkonu veřejné funkce nemá vliv, neboť to proběhlo v jiném čase a za jiných okolností, a že se taky někam vyvíjím. No, a pak to přišlo. Lynč. Nejdříve vlákno na fóru, kde se věc začala rozebírat a kde slečna začala své tvrzení stupňovat a doplňovat o různé polopravdy i lži. Tvrdila, že jsem se jí intimně dotýkal, že jsem ji obnažoval, že šlo o sexuální útok a podobně. Taky tvrdila, že dozadu šla na WC a že nevěděla, že tam čekám. Později přiznala, že věděla, že tam jsem a že očekávala, že dostane pusu. Tím vlastně potvrzuje to, co říkám celou dobu – že šlo o nedorozumění. Následovaly pomluvy z mého osobního života, že jsem prý kdesi měl slovně obtěžovat servírku, což neumím potvrdit ani vyvrátit. Nebo že jsem prý obtěžoval jinou členku...“
Co následovalo? „Slečna řekla svou jednostrannou verzi jistému členovi republikového výboru, který měl urputnou snahu obhájit členství v tomto orgánu, leč marně, všichni ho měli za ostudu, a který neustále vymýšlí inovativní způsoby, jak se zviditelňovat a zejména obohacovat na straně. Skoro všichni v kraji ho nesnášeli. Ale tehdy posloužil dobře. Nešel se zeptat na mou verzi a v poslední den svého členství v republikovém výboru podal podnět na republikový výbor. Ten je oprávněn dělat volební dozor a musel se věcí zabývat. Bylo to před sjezdem v Ostravě, který proběhl v lednu 2020. Na sjezdu jsem ještě vystoupil, ale už v nejistotě, co bude. Večer proběhlo uzavřené jednání republikového výboru k mojí kauze. Byl jsem přizván, slečna byla zastoupena právě bývalým členem republikového výboru a účastnila se telefonicky. Znovu padala obvinění, že jsem násilník, predátor a tak dále. Ačkoliv byl republikový výbor pod nesmírným tlakem, tak jasně padlo, že problém je, že jsem lídr a že přece můžu kandidovat níže... Diskuse byla více méně racionální do doby, než přišla na řadu Lydie Bartošová. Ta je ve straně známa jako jedna z předních představitelek ultralevicového a gender směru. Ve stínu jejího muže si ovšem nikdo nedovolí proti ní cokoliv říct. I já se snažil od té kauzy až dodnes její jméno vynechat. Ne z úcty k ní, ale z respektu k jejímu manželovi. Ivan Bartoš je nesmírně pracovitý, inteligentní a rozumný člověk. Je to ideální kandidát na premiéra a já mu nesmírně přeji, aby se jím stal. A co se tedy stalo? Lydie začala mluvit o tom, že verze ‚oběti‘ se nesmí zpochybňovat, protože to píšou v každé její gender příručce. Po zádech mi proběhl závan středověké inkvizice. Co je v bibli, je taky dáno, a co řekne pan farář, se taky nesmí zpochybňovat. Jedním šmahem mi tak odepřela právo na obhajobu a ještě ze mě udělala násilníka. Pak ještě vykládala něco o pokusu o znásilnění. Bylo mi z toho na blití a je mi z toho na blití pokaždé, když si na to vzpomenu,“ ohlédl se za více než rok starými událostmi Petr Kapounek. „Po tomto jsem pochopil, že spor nebude mít rychlé řešení a že pokud se to povleče do voleb, nebudu mít sílu táhnout kampaň a splnit očekávání, s jakými si mě členové zvolili. Slíbil jsem rezignaci a o pár týdnů později za mediálního ticha i vykonal. Chtěl jsem se ucházet o jiné z čelných míst kandidátky, ale byl jsem tak vyhejtován, že jsem si nakonec řekl, že se spokojím s jakýmkoliv místem. Nepíšu tyto řádky proto, abych fňukal. Politika je taková. Píšu to proto, abych odkryl, jak to funguje. Že likvidace na objednávku se nevyhýbá ani Pirátům, že politika, i když tušíte, že je svinstvo, vás nakonec překvapí tím, že je ještě mnohem větší svinstvo! Bohužel ani dnes, po roce a půl od kauzy, republikový výbor Pirátů neudělal absolutně nic, aby věc dořešil a rozhodl, kdo lhal...,“ konstatoval evidentně zklamaný Petr Kapounek.
Po zveřejnění tohoto sáhodlouhého monologu na facebookovém profilu Petra Kapounka se k celé záležitosti vyjádřil předseda Pirátské strany. „Tato tvrzení jsou zcela nesmyslná a nepodložená. Pan Kapounek se aktuálně neúspěšně hlásil do čela kandidátky za Olomoucký kraj do letošních sněmovních voleb, pro což nezískal dostatečnou podporu straníků. Bohužel tuto situaci patrně těžce nese, odstoupil následně i z celých primárek a negativní emoce ventiluje do šíření dezinformací, což nás mrzí. Hlavně z toho důvodu, že je nyní nutné řešit, jakým způsobem zlepšit situaci obětí sexuálního násilí v České republice, a ne odvádět pozornost od problému smyšlenými konspiračními teoriemi,“ prohlásil pro Parlamentní listy Ivan Bartoš.
Večerník se během uplynulého soboty telefonicky spojil s Petrem Kapounkem. Ten na svých tvrzeních trvá a poskytl nám souhlas se zveřejněním celého prohláení. „Chtěl jsem jen upozornit na to, jak se některé záležitosti řeší uvnitř Pirátské strany. V mém případě jde například o absolutní hon na čarodějnice. Stále jsem členem Pirátů, v Prostějově jsem byl u jeho zrodu a nemíním z této strany vystupovat. A už vůbec nehodlám rezignovat na post prostějovského zastupitele. Na lokální úrovni se totiž řeší úplně jiné problémy,“ uvedl.