Můžete si sbalit kufry a vyrazit za krásnou přírodou do zahraničí. Ale objevit ji můžete i v našem nejbližším okolí. Abyste ji však náležitě ocenili a zachytili i pro ostatní, je v obou případech nezbytné umět se dívat. Právě díky tomuto daru vznikly některé ze snímků, které je možné vidět v prostorách Kulturního klubu Duha. Výstava Spolku prostějovských fotografů byla ve čtvrtek 17. června zahájena slavnostní vernisáží.

 

 

Spolek prostějovských fotografů vznikl před 12 lety jako volné sdružení aktivních uměleckých fotografů s podobnými zájmy. Kromě fotografování je spojuje také záliba v cestování, láska k přírodě a horám. Svoji tvorbu jeho členové každoročně prezentují mimo jiné na společné výstavě, která byla letos již po desáté věnována tragicky zesnulému zakládajícímu členu Luďku Mařákovi, a kromě něj též novinářce a člence Okrašlovacího spolku města Prostějova Jarmile Pospíšilové. 

Většina vystavených fotek se tematicky věnuje zejména krajině, najdeme zde však i několik aktů či portrétů. „Líbí se mi tu hlavně fotky hanácké krajiny, protože pokud právě ji chcete zachytit nějak zajímavě, musíte k tomu dodat nějaký svůj vlastní vklad, zatímco když fotíte exotické končiny, tak ty jsou zajímavé samy o sobě, nemusíte se tolik snažit. Proto tady oceňuju hlavně to, jak Pepa Franc zachytil Kroměřížsko, cyklus Luboše Čehovského nazvaný Moravské Toskánsko a některé další fotky,“ zhodnotil známý prostějovský fotograf a malíř Bob Pacholík, který na výstavu dorazil, ač sám je členem „konkurenčního“ Fotoklubu Prostějov. „Naši celoroční tvorbu plánujeme představit v říjnu v budově okresního archivu,“ zmínil se v této souvislosti Pacholík.

Výstava Spolku prostějovských fotografů bude v Kulturním klubu Duha přístupná na vyžádání od pondělí do čtvrtka od 9:00 do 17:00 hodin a v pátek od 9:00 do 12:00 hodin a také při večerních a víkendových akcích.