Stejně jako loni se i letos Hanácký divadelní máj konal v červnu. Navzdory přece jen poněkud nižší účasti divadelních souborů se i letos podařilo udržet skvělou tradici této přehlídky s příjemnou atmosférou, kterou si nemohou nechat ujít příznivci ochotnického divadla. Ti ocenili i výkon prostějovského Divadla Hanácké obce.

Letos se na Hanáckém divadelním máji představilo celkem 79 účinkujících, kteří sehráli šestici představení pro přesně 405 diváků. Největší úspěch u diváků zaznamenala hned úvodní Úžasná svatba v podání souboru Amadis. Nejenže na ni přišlo nejvíce diváků, ale navíc tato inscenace od nich obdržela i nejlepší hodnocení. Velice těsně za ním skončilo prostějovské Divadlo Hanácké obce se svojí komedií Až opadá listí z dubu vytvořenou na motivy příběhu Jana Wericha.

„V tomto případě jsme viděli vtipné představení plné lidových postav hraných s chutí herci, kteří jsou už zkušení a umějí si poradit,“ zhodnotil výkon prostějovského souboru předseda odborné poroty Jaroslav Kodeš, který naopak zkritizoval zbytečné natahování některých scén. „Až bude možnost více hrát, půjde tyto chybičky snadno odstranit,“ dodal Kodeš.
Večerník se vypravil na divadelní představení Muž sedmi sester, s nímž do Němčic dorazil osvědčený soubor Bezchibi z Brtnice. Bohužel tentokrát představení o svůdníkovi sedmi žen přítomným divákům příliš nesedlo. „Těšila jsem se a ze začátku to bylo docela vtipné i herci mi přišli celkem dobří. Komedie však byla až moc povrchní a vsázela na takový druh humoru, který mi není úplně blízký,“ prohlásila jedna z divaček. Ze závěrečného hodnocení publika pak vyplynulo, že její názor rozhodně nebyl ojedinělý a někdejší vítěz Hanáckého divadelního máje tentokrát skončil až na samém chvostu divácké obliby.
Na rozdíl od diváků odborná porota tentokrát mezi předvedenými kusy svého favorita nenašla vůbec a rozhodla se letos neudělit nominaci na celostátní divadelní přehlídky Popelka Rakovník a Krakonošův divadelní podzim. To však s ohledem na to, že polovina z celkem osmi krajských postupových přehlídek byla zrušena, může být pro jejich pořadatele docela problém. „Každá zde uvedená inscenace trpěla neusazeností či nedozkoušením z důvodů nám všem známých. Proto jsme letos nikoho na žádnou z národních přehlídek nedoporučili,“ vysvětlil nečekaný krok poroty Jaroslav Kodeš, který však jedním dechem složil poklonu všem organizátorům za bezvadný průběh festivalu.
„Letošní ročník se nesl v slavnostním duchu. Nejenže se jednalo již o 35. ročník Hanáckého divadelního máje, ale letos je to již padesát let, kdy vůbec byla v Němčicích nad Hanou zahájena tradice divadelních přehlídek. O to víc si vážím těch divadelních souborů, díky nimž jsme nemuseli tuto tradici přerušit. Kdyby nebyly soubory, které najdou odvahu a přijedou k nám do Němčic, tak by se letošní ročník nekonal,“ uvedla místostarostka Němčic nad Hanou Jana Oulehlová, která zároveň poděkovala všem divákům a hlavně těm, kteří se do pořádání akce zapojili. „Věřím, že všem bylo u nás v Němčicích opět příjemně a že s radostí budeme připravovat další ročník Hanáckého divadelního máje,“ uzavřela Oulehlová.