Jedním z vrcholů oslav 90 let fotbalového klubu Haná Prostějov byl závěrečný duel mezi muži tohoto oddílu a výběrem Prostějovska. Aktéři i diváci v areálu SCM za místním vlakovým nádražím se však dobře bavili už dlouho předtím, než na tento zlatý hřeb sobotního programu došlo. Čtyři a půl hodiny před výkopem závěrečného střetnutí totiž patřily čtyřem jiným zápasům.

Úvodní střetnutí obstaraly hodinu po poledni mladší přípravky, když na jedné straně stál domácí tým a proti němu vrstevníci Sokola Mostkovice. Stejně jako v ostatních přátelských mačích nešlo tolik o výsledek, přesto benjamínci obou celků chtěli logicky zvítězit. Po dlouho vyrovnaném průběhu, v němž Haná nejprve čtyřikrát srovnala stav a pak i otočila na 5:4, se to nakonec podařilo hostům poměrem 7:10 (4:4).

Nemenší nadšení vzápětí ukázaly rovněž starší přípravky. V utkání na 2x 20 minut naděje pořádajícího klubu opět vyzvaly mostkovické talenty, leč tentokrát se z výhry radovali malí „Hanáci“. Ačkoliv i oni zpočátku ztráceli 0:1 a 1:2, ještě do přestávky nepříznivý průběh zvrátili. A posléze si mohli zakřičet vítězný pokřik díky triumfu 4:2 (3:2). Děti byly odměněny zaslouženým potleskem desítek diváků v hledišti včetně rodičů.

 

Jako třetí přišli na řadu mladší žáci Hané PV v konfrontaci s věkově srovnatelným kolektivem FC Kralice na Hané. Zde již přihlížející mohli sledovat přece jen méně živelný a naopak herně i takticky vyspělejší fotbal na trochu větším hřišti. V první pětadvacetiminutové půli získali soupeři oslavenců dvougólový náskok, který se jim navzdory dílčímu snížení domácích podařilo uhájit až do závěrečného hvizdu. Výsledek zněl 1:3 (1:2), ovšem ke smutku přesto nebyl žádný důvod.

Totéž platilo o předzápase veteránů Haná Prostějov versus Výběr Mostkovic. Na obou stranách nastoupili borci nad pětačtyřicet let, z nichž mnozí už přesáhli šedesátku a někteří dokonce sedmdesátku. Přesto neváhali exhibičně vyběhnout na plac, aby pod ostře pálícím sluníčkem potěšili sami sebe i fandící příznivce řadou pěkných akcí. Pouze na góly se dlouho čekalo, za celý první poločas nepadl ani jeden. Naopak ofsajdů přibývalo rychlým tempem, až někteří diváci hlasitě navrhovali zrušení pomezních rozhodčích. Což pobavilo osazenstvo, ale neobměkčilo akurátní arbitry v čele s hlavním Vachutkou.

Naštěstí se fanoušci po pauze dočkali i vzývaných brankových tref, navíc velmi hezkých. Ve 46. šli hosté do vedení Vlachem, o čtyři minuty později vyrovnal Zapletal. Za dalších 240 sekund otočil vývoj Kristek a v 58. zvýšila brazilská akvizice De Sousa. Dvě minuty před koncem pak uzavřel Rožek na finálních 4:1 (0:0). „Chlapi to vzali zodpovědně a makali. Projevilo se, že jsme měli k dispozici víc hráčů než soupeř, tím mohli častěji střídat a déle vydrželi se silami. Na výsledku však opravdu nezáleželo, hlavní bylo dobře si zahrát i pobavit lidi, kteří se přišli podívat. Což se, myslím, povedlo, navíc se nikdo nezranil. Takže určitě spokojenost,“ výstižně shrnul trenér domácích veteránů Jindřich Skácel starší.

A v jakém složení oba mančafty nastoupily?

Haná Prostějov: Zbyněk Lošťák, Jaroslav Trnavský, Pavel Langr, Petr Zahradníček, Petr Pohloudek, Robert Zlámal, Libor Černý, Pavel Rohovský, Mojmír Kravák, Pavel Zapletal, Jiří Zaoral, Miroslav Kristek, Martin Sokol, Jan Bartoš, Maurizio De Sousa Campolina, Maxim Gábor, Jaromír Píchal, Daniel Kolář, Marek Vyskočil, Michal Synek, Pavel Ociepka.

Výběr Mostkovic: Bob Karafiát, Jaroslav Šťastný, Vladimír Doležel, Petr Směšný, František Piňos, Přemysl Slouka, Lubomír Pupp, Rostislav Kužel, Radim Karafiát, Petr Zapletal, Ondřej Zapletal, Jakub Trnečka, Ladislav Krátký, Jiří Vlach.

Divoký začátek, potom chvíle opatrného fotbalu až nudy a následně tlak hostujícího výběru, který šel do vedení. Takový byl první poločas utkání mezi „áčkem“ Hané Prostějov a výběrem z celého prostějovského regionu. Ten druhý pak přinesl pěkný fotbal na obě strany, spoustu branek a penaltu, která mohla v nastaveném čase zařídit Hané remízu. Závěr bohatého programu zkrátka nikoho nenudil.

Už úvod střetnutí přinesl zajímavé momenty. Hned v první minutě se totiž ranou zpoza vápna prosadil Mazouch a Haná se okamžitě ujala vedení. „Teď to bude beton,“ bylo ke slyšení na tribuně. A chvílemi to tak skutečně vypadalo, Haná poté delší čas hrála bez míče. Mohl toho využít centrující Haluza, ale Spáčil jeho nabídku poslal ve 12. minutě mimo. Haná čtyři minuty nato přišla s kontrem, nicméně střela letěla vysoko nad. Následovalo období, kdy se hosté tlačili do zakončení, velké šance ale nepřicházely. Až ve 25. minutě Kiška posílal míč nad břevno z hranice vápna. Následně přicházely další a další šance hostí, až ve 35. minutě se osmělil také Čermák. Dlouho si rovnal míč, nakonec minul druhou tyč. 38. minuta pak ukázala, že se mnoho přítomných dívalo na zápas české reprezentace se Skoty. Spáčil se totiž snažil vyzrát na brankáře domácím „po Schicovsku“, nicméně Marák si dal pozor. Krátce před poločasem už ale hosté vyrovnali. Fajstl nejprve trefil tyč, následně se už ale dokázal prosadit Haluza – 1:1.
Druhý poločas pak přinesl ještě zajímavější podívanou. V 50. minutě brankář hostí zachránil svůj tým těžkým zákrokem proti střele z dálky. Krátce poté domácí „šestnáctka“ nastřelila prudkou ranou tyč, míč se ale neodrazil do brány, ale daleko od ní. Následně už se ale domácí radovali, Tomáš Cibulec to udělal jednoduše, prostě prošel přes osu půlku hřiště a prostřelil brankáře do protipohybu – 2:1. Hned poté ale Čermák musel zatáhnout za záchrannou brzdu, z čehož následně využitím penalty těžil Spáčil – 2:2. 63. minuta přinesla opakované šance Hané, ale nakonec nevyužila ani brejk, ani přečíslení. V 66. minutě už to bylo po brance Fajstla 2:3 a šest minut nato se hosté dostali do vedení 2:4, Fajstl našel na ose Spáčila, ten přeloboval brankáře a výběr Prostějovska poprvé vedl.
V 78. minutě navíc hosté náskok zvětšili, Varga se dokázal vymotat k prudké střele z hranice vápna, která se o tyč nechytatelně odrazila do brány – 2:5. Hned na to však vykřesal naději pro Hanou Cibulec, když se zblízka prosadil k tyči – 3:5. Drama navíc bylo na světě. V 80. minutě, poslední minutě základní hrací doby, nejprve nabízel míč před poloprázdnou bránu Cibulec, spoluhráči netrefili. Následně ze standardky Mazouch obstřelil zeď a snížil na 4:5. Pro hru rukou se pak v nastaveném čase pískala penalta. K ní se postavil Cibulec, jenže netrefil bránu. Výsledkem tak byla těsná prohra pro oslavence. Zato však skvělý zážitek pro všechny.

 

KUPON:

Haná Prostějov – Výběr Prostějovska

4:5 (1:1)

Branky: 1. a 80. Mazouch, 54. a 78. Cibulec – 56. a 73. Spáčil, 44. Haluza, 66. Fajstl, 77. Varga. Bez žlutých karet. Diváci: 200.

Sestava Hané Prostějov: Marák – Světlík, Čermák, Trnavský, M. Kolář – Hladký, Krupička, Mazouch, J. Novák – Cibulec, Typner. Střídali: Zlámal, Zachar, M. Kolkop, D. Řezník. Trenér: Daniel Kolář.

Sestava Výběru Prostějovska: Kaštil – R. Bureš, Koláček, Keluc, Černý – Varga, Spáčil, Petr Kiška, J. Dvořák – Haluza, Fajstl. Střídal: Pavel Kiška. Trenér: František Kocourek.

Komentář trenéra Hané Prostějov Daniela Koláře:

„Proti nám hrál kvalitní, dobře složený tým, určitě nás prověřil. Byl to náš první a taky poslední zápas, žádná další přípravná utkání hrát nebudeme. Určitě nám to některé věci ukázalo. Byl jsem spokojený, že jsme hráli s kvalitním soupeřem, který nás prověřil. A co se týká závěru…, samozřejmě nikdo, obzvlášť když slaví, by hodně nerad prohrál doma. Ale zápas byl veden v přátelském duchu. A po dohodě jsme to mohli i vyrovnat, ale bohužel se to nepodařilo. Ale Tomáš Cibulec si to odmakal, ten zákrok na něj a ta odpískaná ruka, to bylo po jeho akci. A že to netrefil, samozřejmě se na něj nikdo nezlobil a na to jsme hned po zápase zapomněli. Důležité to bude v mistrácích.“

Komentář trenéra Výběru Prostějovska Františka Kocourka:

„V první minutě jsem slyšel z tribunky, že to bude ostuda, ale to byla jen udička. Myslím si ale, že jsme si za pěkného počasí a na pěkném hřišti zahráli fajn fotbal, byly tam pěkné momenty. Michal Spáčil pořád může z fleku nastoupit do krajské soutěže a v pohodě by to odehrál. Jsem rád, že jsem viděl kluky zde z Hané. A budu rád, když nás zase chviličku fotbal nechají hrát…“