„Hele, to je lékař!“ reagoval jeden z menších chlapců na mladého muže v bílém plášti krátce před zahájením vystoupení Úžasného divadla fyziky (ÚDIF). To do Prostějova dorazilo s představením, které by se dalo nazvat Drama ohně a ledu. Po jeho skončení už byl rozdíl mezi doktorem a experimentujícím vědcem každému z přítomných jasný. Akce konaná uplynulou sobotu 24. července v prostoru před prostějovskou hvězdárnou v Kolářových sadech byla první ze dvou, které připomínají 60. výročí této instituce.  

Jak funguje karbidové dělo? Jak se vyrábí zubní pasta pro slony? Proč nehasit obsah hořícího hrnce vodou? A jakou roli v tom všem hraje kyslík? Tak na všechny tyto otázky si mohli odpovědět ti, kteří dorazili v sobotu odpoledne před prostějovskou hvězdárnu.

Zpočátku jich tam byla opravdu jen hrstka, ovšem sami aktéři pohotově začali pomocí mikrofonu svolávat děti z okolních hřišť stejně jako dospívající posedávající po okolních lavičkách. I díky tomu se prostor před improvizovaným jevištěm solidně zaplnil.

Když však vlastní představení začalo, děti i dospělí už z něj nemohli odtrhnout oči. Ostatně experimenty připomínající ze všeho nejvíce kouzelnické triky, prostřednictvím nichž přítomní poodhrnovali roušku tajemství z principů, jimiž se řídí svět kolem nás, byly skutečně působivé i zábavné zároveň.

Dramaturgicky bylo představení rozděleno na dvě části. V první z nich vše hořelo a vybuchovalo, v té druhé se naopak pracovalo s látkami, jejichž teplota se pohybovala hluboko pod bodem mrazu. „Když máte odolný klobouk, tak jím voda neproteče. Nikoliv ovšem kapalný dusík o teplotě zhruba mínus 200 stupňů Celsia. Má totiž úplně jiné fyzikální vlastnosti než voda,“ předvedla Barbora Mikulecká efektní pokus, během něhož se nejprve nepropustná buřinka rázem změnila v cedník. Když si jej následně performerka nasadila na hlavu, tak se jí z ní dýmalo jak z Krakonošovy fajfky. „Jednak to příjemně chladí, jednak to vypadá, že přemýšlím, až se mi z hlavy kouří,“ glosovala Mikulecká.

Po setmění následně u hvězdárny díky spolupráci s kinem Metro 70 přišlo na řadu promítání výborného vědeckofantastického filmu Interstellar o zapeklité situaci, do níž se lidstvo dostalo kvůli zvýšení koncentrace dusíku v atmosféře.

Kdo program oslav konaných pod záštitou primátora města Prostějova v sobotu nestihl, dostane ještě jednu šanci. „Druhým dnem oslav výročí bude předposlední srpnová sobota 21. srpna,“ pozvala všechny pracovnice hvězdárny Iveta Fréharová.