Projít se krásnou přírodou, seznámit se se strašidly, překonat strach, splnit úkoly a konečně dostat zaslouženou odměnu. Tak to byl program pro zhruba 350 dětí, které se uplynulou sobotu 31. července sešly ve Strašidelném lese ve Skřípově. 

Upír, vodník, pirát, smrťák, loupežníci, víly, čert, čarodějnice a duchové. Všechna tato stvoření hostila o víkendu bývalá vojenská posádka ukrytá v lesích nedaleko Skřípova na Konicku. Ožila díky nadšencům, kteří tu čas od času pořádají akce pro děti. Strašidelný les se v místě konal v pořadí již počtvrté. O některých strašidlech si i tentokrát děti i jejich rodiče mohli vše podstatné přečíst na cedulkách před jejich stanovišti. Dozvěděli se tak například to, že „Babu Jagu dnes můžete ojediněle potkat v menších městech zvláště ve frontách na maso, kde klábosí s ostatními babkami. Lidé si ji občas pletou se staršími chovatelkami koček a někdy mohou mít i pocit, že ji mají dokonce i v příbuzenstvu“.

Strašidelný les ve Skřípově mezi ostatními podobnými akcemi vyniká vždy novými a nápaditými úkoly, které mají rozdílnou obtížnost, takže si na jednotlivých stanovištích přijdou na své jak větší, tak i menší děti. „Byli jsme už na několika pohádkových či strašidelných lesech, ale tento je podle mě nejlepší. Velice se mi líbí, jak tu pracují s okolním prostředím. Vodník seděl třeba u rybníka, z něhož děti lovily ryby. Úžasnou kulisu kolem sebe měl také Smrťák, který strašil na hřbitově. I masky byly dosti podařené, třeba loupežník měl taková fousiska, že se ho děti bály snad víc jak čerta. Ten zas byl hrozně upovídaný,“ zhodnotila Tereza Sklenářová, která do Skřípova dorazila z Prostějova.

Nejvíce nadšené byly samy děti. „Nejstrašidelnější byl určitě Smrťák i s tím svým krchovem. Z úkolů mě nejvíc bavilo střílení duchů. Celé to bylo naprosto super,“ svěřil se osmiletý Filip.

O tom, že se skřípovský Strašidelný les těší skvělé pověsti v širokém okolí, svědčí fakt, že dorazili lidé nejen z nedaleké Konice či Prostějova, ale vážit cestu neváhali ani rodiče z Mohelnice či Brna. „Lidí přišla spousta a všichni nás chválili, takže jsme spokojeni. Pokud nám to situace příští rok umožní, tak bychom akci rádi opět zopakovali,“ zhodnotila Hana Machová z pořádajícího spolku Association Military Fan, který kromě Strašidelného lesa pořádá například oblíbený dětský Armycamp. Ten ovšem musel být pro letošní rok zrušen.