Přípravné zápasy jsou tady. Už 3. srpna se mohou prostějovští fandové těšit na první utkání. Pravda do Polska nejspíš pojede jen málo z nich. Nicméně týden nato se Jestřábi v novém složení představí i doma, opět s Jastrzebie. Pro mnohé možná neznámý pojem, v hokejovém Polsku to tak ale neplatí. Tým aktuálně patří k tomu nejlepšímu v zemi.
Možná si vzpomenete, že jsme nedávno v komentáři klubu vytýkali, že nevybral na přípravu atraktivnější soupeře. Koneckonců ve výčtu deseti zápasů chybí jak protivníci z extraligy, tak tradiční soupeři Přerov, Havířov či Šumperk. Nyní se však podívejme na soupeře z přípravy ještě z jiného úhlu pohledu. A tím je kvalita týmů a to, zda jsou schopny Prostějov po herní i fyzické stránce dostatečně prověřit.


A zde budeme naopak spíše chválit než hanět. Výběr týmů pro Prostějov opravdu nebyl špatný. Jastrzebie? Účastník polské extraligy a brzy taky evropské ligy. Liptovský Mikuláš? Pro změnu slovenská extraliga. V těchto směrech se rozhodně chyba neudělala. I prvoligový výběr je přitom dobrý. Vsetín a Poruba jsou tradičně celky ambiciózní a v obou případech směřující do vyšších pater prvoligové tabulky. Třebíč je zkrátka Třebíč. Klasika, která neomrzí. Ostatně od postupu do první ligy jsme s tímto týmem obvykle se pohybujícím v půlce pelotonu odehráli nejvíce přáteláků. Konkrétně čtrnáct.
Jestliže jsme tedy psali, že výběr neurazí, ale ani nenadchne, ohledně výkonnosti se naopak jedná o adekvátní a solidní mančafty. Výkony hráčů tak budou mít snesitelné a rozumné měřítko, podle kterého se dále realizační tým Jestřábů může řídit. Jak se ale říká, v přípravě o výsledky nejde. Malé svítící nesmysly, tedy čísla zářící na časomírách, nejsou tradičně příliš důležité. Jsou to jen čísla, ale se dvěma výjimkami: zápasem s Porubou (31. srpna) a generálkou s Třebíčí (2. září). Ty mohou mít ambici jednak prověřit hráče fyzicky utkáními v rychlém sledu, tak i herně, tým by v té době měl být už kompletní, sehranější, hrát zhruba tak, jak jej uvidíme v Chance lize.
Generálka je však pro Prostějov, zdá se, zakletá. Naposledy ji ovládl v roce 2016 s Frýdkem-Místkem (5:2). Třeba je ale nyní na čase založit novu tradici…