Další prezident bude mít v Prostějově brzy pamětní desku. A také místo, které jej bude dalším generacím připomínat. Po soše T. G. Masaryka totiž bude ve městě k vidění i pamětní deska prvního prezidenta České republiky Václava Havla. Magistrát se přitom u příležitosti desátého výročí jeho smrti rozhodl ve spolupráci s místními umělci vzdát hold i prezidentově tvorbě.

Zajímavý bod programu nabízí úterní zasedání Rady statutárního města Prostějov. V bodě patnáct se totiž hovoří o desce a také stromu Václava Havla. Už zítra tak radní mohou projednat, zda v Prostějově přibude pamětní místo.

„Chtěli jsme k desátému výročí úmrtí prezidenta Václava Havla nechat vysadit strom. A ten také osadit po vzoru první republiky pamětní deskou připomínající jeho narození a úmrtí,“ informuje náměstkyně primátora pro oblast kultury Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova). Lokalita podle jejího vyjádření zatím vybrána nebyla. „Nyní se přemýšlí, co by bylo ono vhodné místo. Odbor pro správu a údržbu majetku města má za úkol nějaké vytipovat,“ dodala Sokolová.

Nejde přitom zdaleka o jedinou událost, která se k výročí úmrtí Václava Havla bude ve městě vázat. „Řešíme také výstavu fotografií Boba Pacholíka, který zachytil návštěvu prezidenta v Prostějově. Navíc při této příležitosti jednám s představiteli Divadla Point, že by zkusili zrežírovat krátkou upomínku na prezidenta,“ prozradila náměstkyně primátora statutárního města Prostějov.

Nejde přitom o první pokus, jak prvního českého prezidenta uctít. Před pěti lety zde byla snaha přejmenovat Hlaváčkovo náměstí právě na Havlovo. Petenti v čele s Ivem Lužným ale nepochodili.

Václav Havel se narodil 5. října 1936 a zemřel 28. prosince 2011. V prezidentském úřadu byl nejprve od konce prosince 1989 jako hlava Československa, později od roku 1993 se stal prezidentem samostatné České republiky. Ve funkci skončil v roce 2003, kdy po něm nastoupil Václav Klaus. Coby prezident Havel Prostějov navštívil v květnu 1990.